ANNONS

Nu kan Tyresö få sitt första kollektivhus

Inom ett år kan Tyresö få ett första kollektivhus i en av trappuppgångarna hos Tyresö bostäder.

På Tyresö kollektivhusförening hoppas man att det ska bereda plats för fler, liknande initiativ.
ANNONS

Tyresös första kollektivhus är tänkt att bestå av 15 lägenheter i Tyresö bostäders nya bygge Hasselbacken i korsningen Granängsvägen/Bollmoravägen.

Tanken är att en kooperativ hyresrättsförening ska hyra trapphuset och stå för förmedlingen av lägenheterna. Men för att planerna ska kunna sättas i verket måste Tyresö bostäder ha en part att förhandla och skriva avtal med.

– Just nu är vi ett tiotal personer som ingår i en studiecirkel med målet att snabbt bilda en kooperativ hyresrättsförening, men vi behöver egentligen vara fler, säger Marco Espvall, en av de drivande personerna i kollektivhusföreningen.

Först när föreningen bildats kan diskussioner om lägenheternas utformning starta.

– Vi hoppas få till lägenheter som är lite mindre i storlek och i stället få mer kollektiva utrymmen på varje våningsplan. Matsalen och matlagningen ska vara kollektivets nav, säger Marco Espvall.

När kollektivhuset i Hasselbacken sätts i verket blir det Tyresös första. Men Tyresö kollektivhusförening jobbar också för att få till stånd ytterligare ett kollektivhus lite längre ut i Tyresö, i en mer lantlig miljö.

Hjördis Ahlin Boström, ordförande i kollektivhusföreningen, hoppas att trappuppgången i Hasselbacken kan ge positiva ringar på vattnet.

– Hela samhället vinner på att folk bor ihop med mer gemenskap, säger hon.

Det positiva med att bo kollektivt, enligt Hjördis och Marco, är att det motverkar ensamhet, ger människor ett sammanhang och möjligheter att mötas över etniska gränser och generationsgränser.

ANNONS

– Många satsar hårt på kärnfamiljen, men kan bli ensamma efter en skilsmässa. Det är bra att ha vänner utanför familjen och arbetsplatsen. Charmen är om vi får till en mix med unga, gamla och människor från olika länder, säger Marco Espvall.

Finns det något som är negativt?

– Eftersom matlagningen är central måste man vara beredd att laga mat till fler när man är ålagd att göra det. Men samtidigt slipper man ju matlagning de flesta dagar, säger Marco Espvall.

Fakta

Studiecirkel för intresserade

Tyresö kollektivhusförening har studiecirklar om gemensamhetsboende på torsdagkvällar i ABF-lokalen på Sikvägen 14 klockan 18.30-21.00.

Är man intresserad av att bo i Hasselbacken måste man delta i studiecirklarna.

Mer information finns på http://tyreso-kollektivhus.org.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.