Nu kan unga prata hbt med kunniga

I dag blir ungdomsmottagningarna i Vallentuna hbt-certifierade. Trots att ­homosexualitet är mer accepterat i dag kan det fortfarande vara svårt att berätta om detta hemma.

Nu får ungdomsmottagningarna i Täby och Vallentuna pryda sina lokaler med den regnbågssymbol som visar att personalen har genomgått utbildning i hbt-frågor.

– Det handlar inte bara om att jag inte trillar av stolen för att du börjar prata om trans-identitet. Det handlar också om att vi signalerar att vi har kompetens och kan de här frågorna, säger Karina Karlsson, enhetschef för ungdomsmottagningen i Vallentuna.

Mottagningen har redan tidigare strävat efter att använda ett språk som inte förutsätter att besökarna är hetero-, bi- eller homosexuella, berättar Karina Karlsson. ”Har du en partner” i stället för ”har du en flickvän eller pojkvän”, till exempel.

Utbildningen inför certifieringen har fördjupat kunskaperna.

– De här kunskaperna kan jag ta med mig som chef för att behandla alla väl och fördomsfritt, säger hon.

I mötet med ungdomar kan det till exempel handla om att inte ha en förförståelse om hur homosexuella eller heterosexuella relationer fungerar.

– När det handlar om våld är heteronormen att en kille slår en tjej. När det handlar om två tjejer utgår man ofta från att inget våld finns i den relationen. Men det här sätter ljuset på att allt kan hända överallt, oavsett relation, säger Karina Karlsson.

Det finns inga siffror på hur många homo-, bi- eller transexuella personer som finns i Sverige. Men enligt internationella siffror är det mellan 5 och 10 procent av befolkningen som har en annan läggning än heterosexuell.

För de allra flesta är det lättare att leva med sin läggning nu än för 20–30 år sedan, menar Karina Karlsson. Men acceptansen har inte nått alla och stöd behövs.

– Det finns kändisar och förebilder. Men det finns en skillnad mellan en allmänt accepterad företeelse och en situation när man själv ska gå hem och berätta för sin egen förälder, säger hon.