ANNONS

Nu kan unga vuxna få bättre mötesplatser

Vita villan i Smedshagen.
Vita villan i Smedshagen.
I dag är högstadieungdomar den största målgruppen för fritidsgårdarna i Hässelby-Vällingby.

Men även äldre ungdomar och unga vuxna måste ha någonstans att gå efter skolan. Det tycker föreningen Vi unga västerort, som såg till att Vita villan öppnade en mötesplats för unga vuxna på fredagskvällar.

Nu ska stadsdelsförvaltningen utvärdera behovet av ökade öppettider.
ANNONS

I våras skrev Lokaltidningen Mitt i om att Vi unga Västerort i samarbete med stadsdelsförvaltningen öppnade upp Vita villan som mötesplats för unga vuxna på fredagskvällar.

– Vi som är runt 20 har ingen annanstans att umgås, säger Mohamed Hussein på Vi unga västerort, sa då Mohamed Hussein, ordförande i föreningen.

Även Hässelby församlings pedagog Maria Liljewall berättade att det behövs fler mötesplatser för målgruppen.

– I Smedshagen är många trångbodda och man bor ju hemma länge med sin familj och har man då fem eller till och med tio syskon då kan man inte sitta och snacka hemma, sa hon om situationen för unga vuxna i stadsdelen.

Hon tycker att stadsdelsförvaltningens regler om att endast stödja fritidsbehoven för minderåriga borde slopas. Och stadsdelen har lyssnat.

– Vi ska titta på det här och utvärdera för att se om det har varit tillfredsställande och om man kan utöka verksamheten, se om det här behovet finns i Åkermyntan som man har uttryckt, säger stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S).

Det kan bli aktuellt att stadsdelsförvaltningen i så fall sätter in resurser och personal för att stödja en utökning av en mötesplats för unga vuxna.

– Antingen kan till exempel Vi unga västerort utöka eller så får vi inom politiken titta på det här inför budgetutformningen för 2017, säger Kadir Kasirga (S).

Han berättar att det delvis är efter Mitt i:s artikel om fritidsaktiviteternas målgrupper som utvärderingen aktualiserats.

ANNONS

– Vi hade tankarna tidigare också efter verksamhetsbesök, men ja absolut. Det ni skriver spelar och vad folk uttrycker där påverkar också. Vi lyssnar på våra medborgare, säger Kadir Kadirga.

Dessutom förändras målgrupperna på vissa fritidsgårdar, bland annat Tegelhögen i Vällingby, som i dag har målgruppen årskurs 5 på mellanstadiet till årskurs 3 i gymnasiet.

– Tegelhögen kommer endast att ha öppet för gymnasieungdomar från och med i höst tre kvällar i veckan, säger Kadir Kasirga.

Under dessa tre kvällar kommer de yngre eleverna hänvisas till Grimstahörnan, där förvaltningens entreprenör för fritidsverksamhet kommer att ha personal. Behovet av fritidsverksamheten för yngre ungdomar i Grimsta/Råcksta kommer att utvärderas i november och fram tills dess letar förvaltningen efter en lämplig lokal för att öppna en fritidsgård i området.

I höst kommer även reglerna skärpas för målgruppen på Lyktan i Hässelby gård. Tanken var tidigare att fritidsgården skulle ha öppet för yngre elever, men många äldre har lockats dit. I höst kommer de inte att få komma in på fritidsgården och hänvisas i stället till Tegelhögen i Vällingby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.