Nu knackar julen på dörren

Glögg och pepparkakor fixar julstämningen.
Glögg och pepparkakor fixar julstämningen.
Nu har vi jul här i vårt hus, julen har kommit hoppfaralala.

Eller snart i alla fall.

Redan till helgen drar de första julmarknaderna i kommunen i gång.

Marken ligger bar och den riktiga kylan lyser än så länge med sin frånvaro. Det kan kännas som att julen är långt borta, men redan nästa helg är det dags att plocka fram adventsstaken och tända det första ljuset.

Och nu till helgen är det dags för årets första julmarknad i Huddinge. På både lördag och söndag kommer doften av glögg, pepparkakor och granris att sprida sig över Zetas trädgård i Kungens kurva.

– Man märker att julhandeln börjar tidigare och tidigare. Den helgen som kommer nu tycker vi är lagom, sedan blir det full fart överallt, säger Rickard Skoglund, ägare och vd på Zetas.

I trädgårdshandeln kommer juliga växter och blomsterarrangemang att finnas till salu, och omkring 20 torgförsäljare kommer att ställa upp stånd utomhus med hantverk, bröd, stickat och godis till försäljning.

– Julstämningen brukar infinna sig. Det brukar vara mycket levande ljus, glada människor och härlig julmusik. Hur mycket folk det blir beror oftast på vädret, säger Rickard Skoglund.

En av handlarna på marknaden är Johanna Petterson på Jdots som säljer plädar, ljus och olika presentkit.

– Jag börjar planera för det här redan i oktober. Min jul börjar om en vecka, så här är det redan full julstämning, säger hon.

Marknaden på Zeta blir den första i år för företaget, sedan blir det torghandel varje helg hela december i bland annat Kungsträdgården och Gamla Enskede.

– Jag försöker göra det så juligt jag kan genom mitt sortiment. Klassiska grenljus och pappersstjärnor brukar få de flesta i stämning, säger Johanna Petterson.

Fakta

Fler julmarknader som närmar sig

11-13 december: Kungens julmarknad i Kungens kurva.

13-24 december: Julmarknad i Huddinge centrum.