”Nu kommer fler kvinnor oroa sig”

Bollmorabon och motionären Jonathan Kearney är djupt bekymrad över situationen.
Bollmorabon och motionären Jonathan Kearney är djupt bekymrad över situationen.
Mitt på joggingstigen i Trollbäcken stoppade en knivbeväpnad man en kvinna i 55-årsåldern.

Han tvingade av henne halsbandet, vigselringen och klockan och sprang sedan därifrån.

– Det är helt värdelöst att kvinnor inte ska kunna känna sig trygga, ­säger motionären ­Jonathan Kearney.

Kvinnan som var på väg hem ­efter en promenad i Bansjöslingans motionsspår stoppades vid tio­tiden förra måndagsförmiddagen. En omaskerad man hotade henne med kniv och tvingade till sig hennes halsband, vigselring och klocka.

– Hon blev inte skadad, men väldigt rädd, säger Tore Kristiansson, förundersökningsledare på Nackapolisen.

Enligt kvinnans vittnesmål är mannen i 20–30-årsåldern. I slutet av förra veckan hade polisen ännu ingen misstänkt.

– Men vi jobbar med det och tittar på figurer i närområdet som skulle passa in på signalement och det sätt som brottet utfördes på, säger Tore Kristiansson.

I början av augusti hittades en kvinna död vid ett löpspår i Upplands Väsby. Polisen misstänker att hon blev mördad. När Lokaltidningen Mitt i pratar med motionärer i Tyresö på sträckan där kvinnan blev rånad har nyheten spritts via sociala medier. Jonathan Kearney från Bollmora tycker att det hela är bedrövligt.

– Vad är det för skit, att kvinnor inte ska kunna känna sig trygga. Det är skitläskigt att sådant händer. Nu kommer fler kvinnor oroa sig för att gå ut, säger han.

Jonathan Kearney tillägger att han hoppas att fler tjejer lär sig självförsvar och menar att det finns enkla knep som alla kan lära sig.

För den som känner sig orolig för att springa ensam finns också Facebookgruppen Tyresöjoggarna där vem som helst kan avisera olika löprundor och motionspass, som andra kan sluta upp kring. Mottot för gruppen är att långsammast bestämmer tempot.

– Är någon rädd för att ge sig ut ensam är det här perfekt. Det ska nog mycket till innan någon ger sig på en hel grupp, säger en av Tyresöjoggarnas grundare, Ellika Nyqvist Livchitz.

Att någon blir knivrånad utomhus av en helt okänd person är enligt polisen och brottsförebyggaren Claes Stjernström extremt ovanligt i Tyresö.

Hittills i år har polisen fått kännedom om sju personrån utomhus, men de är alla av ett annat slag.

– Bland vuxna handlar personrån utomhus till stor del om Blocketaffärer där man gjort upp om att träffas. En av de inblandade blir sedan under hot om våld avtvingad en ägodel. Bland barn och ungdomar handlar det ofta om andra barn eller ungdomar som hotar till sig en mobiltelefon. I de här fallen kan vi ofta prata med de inblandade, säger Claes Stjernström.

Det ska nog mycket till innan någon ger sig på en hel grupp.ellika nyqvist livchitz Grundare tyresöjoggarna

Fakta

Källa: Polisen