Nu köper kommunen hamnen

Värmdö kommun ska köpa Dag Landviks mark i hamnen.

Förhoppningen är att utvecklingen mot en mer livfull hamn med världskänd kultur nu ska ta fart.

I november förra året presenterade Värmdö kommun en vision där Gustavsbergs hamn ska bli ett världskänt kulturellt centrum. Nu tar man genom ett köp också över Dag Landviks och Gustavsberg Hamnfastigheter AB:s mark i hamnen. Prislappen är 147,5 miljoner kronor.

– Vi började diskutera det här med Dag Landvik för över ett år sedan. Han har ju velat utveckla hamnen i en speciell riktning och nu när våra visioner om ett kulturellt centrum stämmer överens har affären gått i lås. Det här är en fantastisk möjlighet, säger kommunstyrelsens ordförande, Lars-Erik Alversjö (M).

I köpet ingår bland annat Tornhuset, Gula byggningen, Kattholmen, Hushållsporslinsfabriken och hela strandpromenaden. Dag Landvik har under sin tid som ägare haft svårt att hitta verksamhet till flera av lokalerna, särskilt Hushållsporslinsfabriken där han satsat på mässhallar.

För Värmdö kommun är det bara en fördel eftersom man behöver en lämplig lokal till biblioteket, vars nuvarande rum i Runda huset är för små och otillgängliga.

– Så fort köpet är klart ska vi börja planera och det är mycket troligt att vi kommer att använda en del av lokalerna till bibliotek, säger Lars-Erik Alversjö.

Priset på 147,5 miljoner gör det till kommunens största fastighetsköp någonsin. Enligt Lars-Erik Alversjö är det ett bra pris eftersom kommunen också får in hyresintäkter från alla verksamheter. Kommunen kan också sälja den delen av marken som nu är båtuppställningsplats.

– Den marken är detaljplanerad för bostäder och bara byggrätterna där ligger på 40–50 miljoner kronor, säger Lars-Erik Alversjö.

För bara ett par månader sedan anlitade Värmdö kommun konsulter som fick i uppdrag att se över hur kommunen ska minska sin låneskuld. De kom fram till att kommunen bör sälja Värmdö bostäder och simhallen i Gustavsberg.

Lars Erik Alversjö nekar dock till att det här köpet skulle göra det än mer nödvändigt att sälja bostadsbolaget.

– Det finns ingen koppling mellan de här frågorna. Och det där med att sälja Värmdö bostäder är bara en diskussion. Vi har inte fattat något beslut i den frågan alls, säger han.

Många lokaler i hamnen står tomma. I någon av dem kan biblioteket inrymmas.foto: sofia ekström