Nu kräver de tillbaka sina barn

Föräldrarna till de barn som förra året utsattes för övergrepp av sin jourhemspappa kräver nu sina barn tillbaka.

Detta efter att Svea hovrätt friat föräldrarna från misstankarna om att ha misshandlat barnen.

– Den här historien har ruinerat föräldrarna på allt. Jag var chockad över tingsrättens dom för det fanns inga bevis. Nu sågar hovrätten den domen, säger advokat Jerzy Misiowiec som har företrätt pappan.

Det var i juni förra året som den biologiska mamman slog larm om att hennes tre barn for illa i sitt jourhem.

Barnen hade omhändertagits av socialtjänsten i Väsby i mars samma år. Och misstankarna visade sig stämma.

Den 61-åriga fosterhemspappan hade utnyttjat barnen sexuellt. Han dömdes i november 2012 av Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Domen fastställdes senare av hovrätten. Barnen fick i samband med det en ny jourhemsfamilj.

Orsaken till att barnen omhändertogs och placerades i jourhem var att socialtjänsten fattat misstankar om att föräldrarna slagit barnen. Föräldrarna, som också polisanmäldes för misshandeln, har hela tiden nekat till alla anklagelser om att ha brukat våld mot barnen.

När föräldrarna i juni i år ställdes inför tingsrätten fälldes pappan för misshandel och mamman för medhjälp till misshandel. Den domen river nu Svea hovrätt upp och frikänner föräldrarna. Hovrätten riktar samtidigt kritik mot både utredningen och tingsrättens bedömning.

Hovrätten skriver i domen att barnens berättelser måste värderas med särskild försiktighet eftersom förhören med dem hölls under den tid som de utsattes för övergrepp i sitt jourhem. Hovrätten påpekar också att vittnesmålen nästan helt saknar detaljer vilket minskar trovärdigheten.

Dessutom menar hovrätten att de två personer från socialtjänsten i Väsby som har hörts inte lämnat samstämmiga uppgifter.

Att barnen inte förhördes på nytt efter att sexualbrotten i jourhemmet hade uppdagats förklarar åklagare Isabelle Bjursten, som ledde utredningen, med att det var för att skydda dem.

– Ja, mot bakgrund av att barnen redan hade hörts flera gånger om sexualbrotten. Då måste nyttan med fler förhör vägas mot det obehag som förhören skulle kunna orsaka. Barnen var också små och chansen att de skulle minnas saker ett halvår tillbaka i tiden var ganska liten, säger hon.

Föräldrarna, som har separerat, kommer efter den friande domen att driva ärendet vidare för att få hem barnen, uppger deras advokater.

Advokat Kerstin Koorti, som har företrätt mamman, menar dock att det kan bli en svår process trots den friande domen.

– Min erfarenhet är att de sociala myndigheterna ofta har inställningen att trots att det finns en friande dom så kan det ändå ha hänt. Det är riktigt otäckt och strider mot Europakonventionen. Antingen är man skyldig eller så är man oskyldig, säger hon.

Från kommunens sida vill Barbro Johansson, chef för Väsby välfärd, inte kommentera den friande domen men säger att det är viktigt att hålla isär brottsutredningen och socialtjänstens utredning.

– Det är två olika saker. Social­tjänsten har gjort en allsidig utredning av barnens behov av skydd där de har kommit fram till åtgärder, säger hon.

Fakta

Har överklagat tidigare

Föräldrarna planerar att gå till förvaltningsrätten, den instans som beslutar om barnen kan flytta hem till sina föräldrar.

Föräldrarna har flera gånger tidigare överklagat beslut från socialtjänsten till både förvaltningsrätten och kammarrätten.