Nu lovar Posten att ombuden ska bli fler

I dag finns fem postombud i hela Vasa-stan. Nu ska posten lösa kaoset med de långa köerna.

Våren 2011 hade butikerna Ica Nära Dalastan, Handlarn Vanadis, Tidningsspecialisten på Odengatan samt 7 Eleven på Norrtullsgatan blivit uppsagda som postombud. Kvar var endast två Ica-butiker och en liten tobaksaffär.

I sociala medier har det i omgångar varit storm kring servicen sedan slutet av 2010: ”skandal”, ”orimligt långa köer” och ”bojkotta posten” har varit vanliga inlägg från Vasastadsbor som tröttnat på långa köer.

Och i rapporten Analys av förändringar i Postens ombudsnät, från slutet av november 2011, nämns Vasastan som ett särskilt problemområde med störst antal skriftliga klagomål till Post- och Telestyrelsen.

Posten har letat efter – och hittat – nya ombud, men det har gått långsamt. I dag är fyra Ica-butiker och en tobaksbutik de enda ombuden i stadsdelen. Och köandet fortsätter.

Men nu utlovas stora förändringar och en förbättrad service inom kort.

– Vi har fått många synpunkter och klagomål under åren. Nu ska vi ta ett helhetsgrepp på de värsta problemområdena – Vasastan och Bromma, säger ­Harald Andersson, teamchef för postombuden i Stockholm.

Hemköp på Torsplan blir nytt ombud i november i år och det pågår förhandlingar med en annan stor kedja, berättar Harald Andersson.

– Det behövs fler ombud, särskilt i Birkastan och det nya området vid Torsplan. Och generellt ska vi försöka skapa en jämnare fördelning av ombudens kunder i stadsdelen för att få bort de långa köerna, säger han.

De senaste åren har e-handeln ökat explosionsartat. Varje år ökar antalet paket som posten hanterar och i dag står bara returerna från kunder som ångrat sig för ungefär tio procent av alla leveranser.

Förändringarna i Vasastan kommer att innebära att många får byta postombud, men för de allra flesta kommer det bli närmare till posten, tror Harald Andersson.

– Vi har försökt att ta hänsyn till de synpunkter vi fått, säger han.

Fakta

Fyra Ica och en tobaksbutik sköter posten

Postombuden i dag:

Ica Supermarket Sabbatsberg, Dalagatan 9.

Ica Supermarket Vanadis, Vanadisvägen 12.

Ica Nära Roslagstull, Birger Jarlsgatan 122.

Ica Nära Sveavägen, Sveavägen 118.

Birger Spel & Tobak, Birger Jarlsgatan 82.

Nytt postombud:

Hemköp Torsplan, Norra Stationsgatan 80.

Minst ett till ska inom kort öppna i Birkastan.

Källa: Posten