Nu offras funkislängan – för 44 nya hyresrätter

Basaren är kulturhistoriskt klassad, men rivs ändå.
Basaren är kulturhistoriskt klassad, men rivs ändå.
Basaren ska rivas och ett hyresrättshus tar dess plats.

Därmed går Hantverkargatan miste om en kulturhistoriskt klassad konstruktion.

– Ett stort misstag. Det är fruktansvärt, säger Maria Hannäs (V).

I förra veckan godkände stadsbyggnadsnämnden beslutet att låta Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) bygga 44 nya hyresrätter i kvarteret Basaren på Hantverkargatan. Funkislängans rivning är en laddad fråga, men nu är byggstarten planerad till 2014.

– Ett stort misstag. Det är fruktansvärt att man river den, tycker jag. Byggnaden är Stockholms enda kvarvarande fristående basarbyggnad. Man säger att den inte går att renovera, men det är klart att det går, säger vänsterpartisten Maria Hannäs, ledamot i nämnden, som varensam om att gå emot förslaget.

Kristdemokraten Erik Slottner har liten förståelse för dem som motsätter sig rivningen av Basaren och byggandet av nya hyresrätter på platsen. Särskilt Hyresgästföreningen på Kungsholmen har haft frågan högt upp på agendan.

– För mig är det exempelvis obegripligt att Hyresgästföreningen går ut och säger nej till 44 hyresrätter. Själv tycker jag att det är jätteroligt att det gick igenom eftersom platsen är underutnyttjad. Dessutom byggs det hyresrätter och inte bara bostadsrätter, vilket är positivt, säger Erik Slottner.

– Vi är för att de bygger fler hyresrätter på Kungsholmen, men när man bygger måste det byggas så det passar in i miljön, så att det blir bra för oss som bor i stadsdelen, säger Lena Berg, ordförande i Hyresgästföreningen Kungsholmen.

Byggnaden som ska rivas är blåklassad, vilket betyder att det har ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Bostadshuset som ska ersätta Basaren kommer att ha butiker i bottenvåningen mot Hantverkargatan.