Nu ökar pressen på kvinnojouren

Rache Kilic och Elisabeth Uddén hjälper kvinnor som utsätts för psykiskt och fysiskt våld.
Rache Kilic och Elisabeth Uddén hjälper kvinnor som utsätts för psykiskt och fysiskt våld.
Trycket hos Botkyrka kvinno- och tjejjour ökar efter jul och nyår. Elisabeth Uddén som arbetar på jouren berättar att många kvinnor biter ihop för barnens skull och sedan inte orkar mer.

Julen sätter stor press på många kvinnor som redan befinner sig i våldsamma och destruktiva relationer. Familjer spenderar mer tid tillsammans och Elisabeth Uddén som är ordförande för Botkyrka kvinno- och tjejjour berättar att antalet hjälpsökande alltid ökar efter jul och nyår.

– Barnen lyser med förväntan och det är både jul och ledighet. Kanske har man tagit i för hårt ekonomiskt, eller så ställer spriten till det. Man försöker att vara glad men så brister alla förväntningar, säger Elisabeth Uddén.

Hon berättar att många kvinnor gör allt de kan för att dölja våldet för sina barn, och att det ofta gått väldigt långt innan man söker sig till jouren. De flesta söker hjälp på telefon och det händer även att omgivningen slår larm.

– De måste ta beslutet att lämna mannen själv, det vi kan göra är att erbjuda stöd och juridisk rådgivning, säger Elisabeth Uddén.

Jouren har ett nära samarbete med socialtjänsten och slår alltid larm vid misstanke om att barn far illa. Elisabeth Uddén är positiv till att lagarna kring insatser mot våld i nära relationer stärkts under de senaste åren, men menar att det inte räcker.

– Varför ska kvinnor och barn fly från sin sociala hemmiljö medan mannen som är förövaren får stanna kvar? Det behövs strängare påföljder och insatser som samtal med de män som slår och kränker kvinnor och barn. Och det är viktigt att omgivningen vågar säga till.