Nu ökar risken för krockar med vilt

Håkan Lundberg har kört på vilt två gånger. För många år sedan krockade han med en utrusande älg när han körde buss i Norrland och nyligen körde han på ett rådjur på Glömstaleden.
Håkan Lundberg har kört på vilt två gånger. För många år sedan krockade han med en utrusande älg när han körde buss i Norrland och nyligen körde han på ett rådjur på Glömstaleden.
Förra året ökade vilt­olyckorna.

Men det finns sätt hindra krockarna.

Håkan Lundberg kom körande på Glömstaleden när tre rådjur plötsligt sprang ut framför bussen.

Det var mörkt och dimmigt när Håkan Lundberg och hans kollega kom åkande på Glömstaleden på väg hem mot bussgaraget i Huddinge i maj. Plötsligt kom två rådjur utspringande framför bussen.

– Jag tvärnitade och väjde. När jag trodde att det var över kom ett tredje ut mitt framför bussen. Bocken hoppade liksom upp och träffade rutan, berättar han.

Rutan på bussen sprack. Men rådjuret sprang iväg. Håkan Lundberg berättar att han var alldeles skakig efter händelsen. Men det han gjorde sedan följer boken.

– Håkan ringde polisen för att anmäla olyckan, som man är skyldig att göra, och satte också upp en markering för var olyckan skett, säger Per-Göran Eriksson, som är jägare och representant för Nationella Viltolycksrådet i Huddinge.

När det gäller viltolyckor är rådjur klart vanligast. Förra året ökade antalet olyckor kraftigt. Representanter för Nationella Vilt­olycksrådet förklarar utvecklingen med en snörik vinter, som lockade utmattade rådjur till vägarna, i kombination med en relativt stor stam.

I februari hade också Huddinge kommun tillstånd att skjuta av stammen.

– Hur det kommer att påverka statistiken i år är dock för tidigt att säga, säger Lars Jonsson vid polisen.

Så här i midsommartid ökar dessutom risken för olyckor. Den mest kritiska perioden börjar strax före midsommar och sträcker sig ett par veckor efter helgen.

– Den här tiden stöter älgkon bort kalvarna, förklarar Per-Göran Eriksson.

Även vildsvinen kan ha fått kultingar nu.

– Vildsvinen ökar i Stockholm, liksom dovhjorten. Att köra på ett vildsvin är inte kul. Ett vuxet vildsvin väger runt hundra kilo, säger Anders Olofsson, som också representerar Nationella Viltolycksrådet i Huddinge.

Skyddsjakt är ett sätt förhindra olyckor. Viltstängsel ett annat.

– Samtidigt kan man inte linda in allt med stängsel, säger Anders Rådbjer vid Södertörnspolisen.

På åkrar med för djuren attraktiva grödor som raps, havre och vete är det bra med en fri zon nära vägen som ger sikt. Detsamma gäller siktzoner i skog. Det är också bra om sly efter hyggen vid väg­ar tas bort.

I Huddinge sker de flesta olyckorna längs med de största vägarna.

– Tänk på hastigheten, ha ett brett synfält och respektera varningsmärkena, uppmanar Lars Jonsson.

Fakta

Olyckorna ökade förra året

Förra året inträffade 119 vilt­olyckor i Huddinge. 2011 var siffran 67.

Av olyckorna i fjol var 101 med rådjur, tolv med älg, två med vildsvin och fyra med övrig art.

Hittills i år har 45 viltolyckor registrerats.

På Glömstaleden, Länna­vägen, Haninge­leden, Nynäsvägen och Huddingevägen, ända från Rågsved till Botkyrkagränsen, förekommer många viltolyckor. Även E4 vid södra infarten mot Lindvreten är olycksdrabbad.

Källa: Nationella vilt­olycks­rådet