Nu ökar Salams chanser att få jobb

Trenden är tydlig – arbetslösheten sjunker i Skärholmen. Salam Kcaibany hoppas snart hitta ett jobb med hjälp av sin jobbcoach Ellinor Sharp.
Trenden är tydlig – arbetslösheten sjunker i Skärholmen. Salam Kcaibany hoppas snart hitta ett jobb med hjälp av sin jobbcoach Ellinor Sharp.

God konjunktur, satsning på jobbtorg och minskad ungdoms­­arbetslöshet bär frukt. Allt färre i Skärholmen är arbetslösa.

I Skärholmen har arbetslösheten länge varit en av de högsta bland stads­delarna i Stockholm.

Så är det visserligen fortfarande, men färska siffror visar nu upp en trend där något fler får jobb i området.

På uppdrag av stadslednings­kontoret har teknikkonsultföretaget Sweco redovisat en månadsrapport från december med statistik på arbetssökande i Stockholms stadsdelsområden. Där framgår det att andelen arbetslösa i Skärholmen, i spannet 16-64 år, har gått ned från 5,4 till 5,1 procent av stadsdelens invånare. På två år har antalet arbetslösa i stadsdelen minskat med 155 personer, vilket kanske inte är en dramatisk minskning men väl en mycket positiv trend.

Nedgången var som tydligast i augusti förra året då antalet arbetslösa minskade med 17 procent jämfört med samma tid föregående år.

Motsvarande siffra för decemberrapportern är inte fullt lika hög men är ändå en minskning på 5,7 procent jämfört med december 2014.

Totalt har arbetslösheten sjunkit med två procentenheter i Stockholms stad det senaste året och arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har sin teori klar över vad minskningen beror på, både i stort och i Skärholmen.

– Dels så har vi ett positivt och gynnsamt konjunkturläge. Men jag är också övertygad om att de satsningar som vi gör ger resultat, dels att se till så att fler får rätten att utbilda sig och att vi satsar mer på yrkesutbildningar så att man kan anpassa sig till den arbetsmarknad som finns, säger hon.

– I Skärholmen har vi satsat stort på att minska ungdomsarbetslösheten genom att starta ett jobbtorg som är riktat till unga och se till att fler unga får testa anställningar. Vi har också satsat på att erbjuda fler unga sommarjobb.

På det lokala jobbtorget, som ligger vägg i vägg med arbetsförmedlingen, visar personalen stolt upp en vägg som pryds av stjärnor och gratulationer till tidigare jobbaspiranter som lyckats ta sig in på arbetsmarknaden.

Här är Ellinor Sharp jobbcoach och hon beskriver närheten till de arbetssökande som nyckeln i jakten på ett långsiktigt arbete.

– Om man tittar på väggen med alla stjärnor så ser man att det är väldigt många olika typer av jobb. Det är en otrolig bredd, säger hon.

Hon menar att en av framgångsfaktornerna är antalet arbetssökande per jobbcoach.

– Vi är mer närvarande och har mycket mer tid för våra aspiranter. Vi försöker vara med i alla steg de tar. Arbetsförmedlingen har inte den möjligheten eftersom de har flera hundra arbetssökande per arbetsförmedlare, medan vi har runt 30-40 personer.

– Vi hinner verkligen vara en del av varje steg och finnas där som stöd.

En av aspiranterna hon har hand om är Skärholmsbon Salam Kcaibany, 40.

Hon kom till Sverige från Libanon 2008 och har nyligen fått uppehållstillstånd.

Hon har lärt sig svenska och är nu på jakt efter en långsiktig arbetslösning.

– I Libanon har jag jobbat mycket, men här i Sverige har det inte blivit så. Det känns inte bra att bara sitta hemma, säger Salam Kcaibany som i sitt tidigare hemland bland annat har jobbat som frisör, personlig assistent, med barnvård och matlagning.

Hon har under en månads tid med jobbtorgets hjälp varit aktiv och hört av sig till flera arbetsgivare.

Salam är nöjd med samarbetet och både hon och Ellinor Sharp räknar, inte minst med tanke på hennes breda cv, med att hitta en sysselsättning inom en snar framtid.

– De hjälper mig mycket här, är snälla och förklarar när jag frågar mycket, säger Salam Kcaibany .