Nu öppnar musteriet butik

Lena Lindgren fyller på ännu en sats med äpplen som ska bli must.
Lena Lindgren fyller på ännu en sats med äpplen som ska bli must.
Sommaren är förbi och äppeltiden här. Därmed är det återigen full aktivitet på Edsvikens musteri - som senare i år öppnar egen butik på Sollentunavägen.

– Vi tror mycket på det här, säger Lena Lindgren, en av tre som ligger bakom musteriet.

Microbryggerier, surdeg och närodlat. De senaste åren har trenden att göra det själv legat fast. Edsvikens musteri slog upp portarna hösten 2013 och sedan dess har kunderna kommit förbi med litervis av äpplen som ska pressas till must.

– Det känns som att vår verksamhet ligger rätt i tiden. Ibland undrar vi hur det hade gått om vi hade öppnat för några år sedan, säger Lena.

Den här säsongen har musteriet haft öppet i några veckor, men ännu har inte den stora ruschen startat.

– Äpplena är lite sena i år, men de är på gång, säger Lena.

I fjol blev 14 000 liter äpplen till must i det lilla garaget på Lyckovägen. Någon ökning skulle man inte klara av, men förhoppningen är att komma upp i en liknande siffra.

– I november öppnar vi butik och tills dess siktar vi på att ha en hel del must i lager, säger Lena Lindgren.

Den nya butiken kommer att ligga på Sollentunavägen, ett längre stenkast från Helenelunds station.

– Vi kommer inte bara att sälja must utan en del annat också. Vi funderar till exempel på marmelad, sylt, honung, glass och kanske hembakat. Eftersom det lackar mot jul när vi öppnar kommer vi även att sälja vår egen glögg, som är gjord på vår must. Våra kunder har efterfrågat detta, säger Lena.

Hon driver musteriet tillsammans med vännerna Eva Ahlström och Kajsa Lindberg – och trion har redan hunnit testa glöggen.

– Vi är mycket nöjda med resultatet och det tror vi även att kunderna kommer att bli, säger Lena.

Men innan butiken kan slå upp portarna väntar timmar och åter timmar av mustpress i garaget. Musten pressas fram helt utan tillsatser och tappas sedan på bag in box, som kunderna tar med sig därifrån.

Kunderna kommer framför allt från Sollentuna, men ibland dyker det upp mer långväga gäster med äpplen som de vill få pressade.

– En gång hade vi en kund från Dalarna som hade hört talas om oss. Om man vill boka in sig och göra must av sina äpplen måste man ha med sig minst 50 kilo. Ungefär 60 procent blir must, resten blir avfall, säger Lena.