Min lokala hjälte

Nu öppnas miniatyrvärlden

Glasblåsare gör centimeterhöga vaser. Keramiker drejar muggar stora som en halv fingerborg. Välkommen till miniatyrvärlden.

Nästa söndag blir det mässa för det lilla på Gärdesskolan.

Det finns en värld mitt ibland oss som få har sett. Där finns pampiga palats fyllda med de dyraste möblemang. Men där finns också 1950-talshus med tidstypiska funkisföremål. Och här och var dyker moderna villor upp – fullt utrustade med den senaste maskinparken.

– Det är en pyttepyttevärld men den är jätterolig, säger miniatyristen Anna Ekström.

Hon har dukat upp en stor samling föremål på sitt vardagsrumsbord. Här finns allt ifrån exklusivt engelskt porslin till brödrostar och orientaliska mattor. Bland föremålen står också två färdigdukade bord. Och allt får plats på en liten duk.

Anna Ekström kallar sig miniatyrist. Hon både samlar och tillverkar föremål och arrangerar sedan 1997 Stockholms Miniatyrmässa. Där träffas miniatyrister från hela Sverige för att ställa ut egentillverkade alster, och bygga upp sina samlingar. Nästa söndag, den 25 mars, ska årets första mässa äga rum på Gärdesskolan.

– Första året hade vi tolv utställare. Då fanns det inga renodlade miniatyrmässor i Sverige – men i år är vi uppe i 39. Man märker att intresset har blivit jättestort – och att det fortsätter att växa.

Till mässan kommer knypplare, mattillverkare, möbelsnickare och allmogekonstnärer. Alla har egentligen bara en sak gemensamt. De arbetar i skala 1:12.

Minatyrister finns i alla åldrar från barn till 90-åringar, enligt Anna Ekström.

– Det kan vara mammor och döttrar som ska inreda ett dockhus, men där finns också män med en bakgrund som modelljärnvägsbyggare.

Sveriges miniatyrister samlas i Miniatyrsällskapet medan tidningen Miniatyrvärlden bevakar branschen. Ett föregångsland för Sveriges miniatyrister är England. Där finns också flera professionella tillverkare.

Att ställa upp sin samling är ett arbete som kräver både tid och tålamod.

– Det råder absolut förbud mot nysningar, säger Anna Ekström.

Hon har serviser med blänkande fat stora som enkronor. Trots detta har tillverkarna lyckats få dit en dekor som knappt kan skiljas från originalet när man ser den genom ett förstoringsglas. Mest imponerande är kanske tillverkningen av några keramikmuggar från den bland samlare kända engelska miniatyristen Carol Mann pottery. Öronen är otroligt små. Ett millimeter stort darr på handen kan förstöra allt.

– Hon har sagt att hon behöver ta två stadiga gin och tonic när hon ska sätta på muggens öra, säger Anna Ekström.

Miniatyristerna är ett kreativt släkte, och det finns få föremål i den riktiga världen som inte fått en pytteliten kopia.

Anna Ekström har svårt att komma på något.

– Men jag har fortfarande inte sett någon som gjort en snöslunga.

Anna Ekström med ett färdigdukat bord. Dockan är en kopia av av henne själv, gjord av en samlarkollega utifrån ett fotografi.

”Det råder absolut förbud mot nysningar under miniatyrmässan”, säger miniatyristen och arrangören Anna Ekström.