ANNONS

Nu öppnas skolorna upp för föreningslivet

– Vi vill att skolan ska vara en resurs för lokalsamhället och kännas som skolan mitt i byn, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).
– Vi vill att skolan ska vara en resurs för lokalsamhället och kännas som skolan mitt i byn, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).
Det råder stor brist på mötesplatser för föreningslivet i Stockholm. Nu kan Mitt i avslöja att en skola i varje stadsdel öppnas upp efter lektionstid.
ANNONS

Mitt i har fått ta del av satsningen som finns med i nästa års budget som presenteras 10 oktober. Minst en skola per stadsdel ska öppnas upp 2017, genom att man sätter upp kodlås i skolorna så att lokaler som aulor, mötesrum och klassrum kan bokas efter lektionstid.

Utbildningsförvaltningen och kulturförvaltningen ska identifiera minst en lokal i varje stadsdel som är idealisk att vara i, men som också går att anpassa.

– Kostnaderna kommer att skiljas åt mellan olika skolor. Det kan handla om allt från att sätta upp ett kodlås till att anpassningen kanske kostar 150000 kronor, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Idrottsföreningar, kulturföreningar eller kanske bostadsrättsföreningar skulle kunna vara de som bokar en tid i en aula eller ett bibliotek.

– Vi vill att skolan ska vara en resurs för lokalsamhället och kännas som skolan mitt i byn. Både för att föräldrar och barn förstår att det är en miljö värd att värna, men också att kringboende ska få tillång till lokaler då det är en jättebrist på föreningslokaler i Stockholm, säger Olle Burell.

Tidigare i år bestämde utbildningsnämnden och idrottsnämnden att alla gympasalar skulle öppnas upp för allmänheten för att råda bot på den stora hallbrist som också råder i Stockholm.

– Det här är en fortsättning på det jobbet som rullar på. Där ska fem salar per år öppnas upp för allmänheten. 159 av stadens gymnastiksalar är redan nu bokningsbara, men målet är att alla ska vara öppna, säger Olle Burell.

I de skolor som i framtiden ska byggas i huvudstaden vill Olle Burell se en anpassning för allmänheten redan i byggfasen.

– Vi ska bygga grundskolorna smart så att det ordnas med separata entréer, med städningslösningar och med koder så att allmänheten kan använda dem, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.