Nu öppnas topphemligt rum från krigets dagar

I skyddsrummets matsal målades den övre väggen blå och den undre grön för att påminna om himlen respektive marken och därmed ge en lugnande effekt.
I skyddsrummets matsal målades den övre väggen blå och den undre grön för att påminna om himlen respektive marken och därmed ge en lugnande effekt.
Sveriges mest välbevarade atombunker har varit topphemlig sedan den byggdes 1977. Men nu har den öppnats i samband med utställningen Atombomb över Stockholm som ordnas i Sickla.

Kalla krigets avtryck i historien och populärkulturen är massivt. Timslånga dokumentärer om kapprustningen, fackböcker tjocka som tegelstenar om militära strategier och hela spion-genren har berättat om spänningen mellan supermakterna under 1900-talets andra hälft.

Men på ett diskbänksrealistiskt plan har inte lika mycket berättats. Därför har Stockholms läns museum i Sickla producerat utställningen Atombomb över Stockholm som öppnade i fredags och pågår fram till den 6 april.

– Den här utställningen handlar bland annat om vardagen, om hur vi förberedde oss för det kalla kriget på ett civilt plan, berättar Annelie Kurttila, utställningschef på länsmuseet.

Ett av utställningens stora dragplåster är det hittills topphemliga skyddsrummet Elefanten i Sollentuna.

I händelse av kärnvapenkrig skulle de styrande samhällsfunktionerna utrymmas till särskilda atombunkrar. Den 3 000 kvadratmeter stora anläggningen i ett bergrum under Edsberg var inte den enda i sitt slag när den stod färdig 1977, men ingen annan har bevarats i samma helt orörda skick.

I samband med utställningen, som visas i Stockholms läns museums lokaler, ordnas ett begränsat antal allmänna visningar i skyddsrummet Elefanten. Men de som inte lyckas knipa en biljett kan ändå få känna på den speciella atmosfären.

– Hela utställningens scenografi är inspirerad av Elefanten. Vi har lånat in lite av inredningen också.

Som en röd tråd genom hela utställningen löper hotet med stort H. Rädslan för ett kärnvapenkrig satte djupa avtryck i både vardagsliv och populärkultur.

– Jag har själv växt upp under sent 70- och tidigt 80-tal och jag minns att jag var rädd för bomben. Det fanns en rädsla för den kapprustning som gränsade till galenskap. Det var övningar i skolan där läraren talade om hur man skulle ta skydd under sin bänk, berättar Annelie Kurttila.

Fakta

Då kan du se skyddsrummet

Skyddsrummet Elefanten kommer att visas för allmänheten två gånger per dag den 9 november, den 23 november och den 18 januari.

Det finns 150 biljetter. De kostar 100 kronor och kan köpas på Stockholms läns museums hemsida eller på själva museet i Sickla.