Nu piggnar Sollentunaborna till

Våren är här och dagarna blir allt ljusare och längre! Som om inte det vore nog visar forskning att många av oss blir piggare och mer aktiva av ­ljuset. Jessica Swedin-Nedig märker en tydlig skillnad. Foto: Chris Anderson
Våren är här och dagarna blir allt ljusare och längre! Som om inte det vore nog visar forskning att många av oss blir piggare och mer aktiva av ­ljuset. Jessica Swedin-Nedig märker en tydlig skillnad. Foto: Chris Anderson
Solen och värmen är tillbaka. I fredags var det vårdagjämning och sedan årsskiftet har ­dagarna blivit dubbelt så långa.

– De flesta blir aktivare och piggare av ljuset, säger forskaren Jerker Hetta.

Vi går mot ljusare tider. När det var som mörkast i vintras var det bara dag i lite över sex timmar – i mars går solen upp redan vid 05-tiden på morgonen.

Och ljuset påverkas oss mer än vad vi tror. En som tydligt märker av förändringen är Sollentunabon Jessica Swedin-Nedig, 38.

– Man blir piggare och orkar mer, helt plötsligt är det inte lika jobbigt att kliva upp på morgonen, säger hon.

Enligt Jerker Hetta, professor i socialpsykiatri vid Karolinska ­Institutet som forskat om hur ljuset påverkar människor med årstidsbunden depression, är ljusets betydelse för vårt välmående väl dokumenterat.

– Ljus har en aktiverande effekt biologiskt, det kan man se både i djur- och växtvärlden. Vi blir mer alerta och piggare och känner oss bättre i humöret, säger han.

Ett bra sätt att ta vara på de soliga dagarna och få mer energi är att vara mycket utomhus.

– Då förstärker man dygnsrytmen. Sen är det också en skön känsla att sitta på en bänk i solen och via huden får vi i oss D-vitamin, säger Jerker Hetta.

Han menar att det inte finns någon optimal tid när man ska gå upp eller gå och lägga sig i förhållande till solens upp- och nedgång.

– Nej, jag tycker att man ska hålla sina vanliga tider, då blir det en jämn dygnsrytm. Vi behöver ungefär sju timmars sömn. Man kanske kan sova 15–20 minuter mindre än man brukar när det är ljust längre, men det är inte flera timmar som skiljer.

Jessica Swedin-Nedig säger att hon blir mer aktiv när det är ljusare ute.

– Nu försöker man utnyttja förmiddagarna på ett annat sätt, man är inte lika trött. Jag var fyra veckor i Thailand i vintras och då märkte man hur mycket ljuset påverkar, hur mycket man saknar det.

De flesta blir piggare under ­våren men inte alla. Pollenallergi och hösnuva kan orsaka problem för allergiker och vissa personer får en motsatt reaktion när solen kommer, nämligen en ­vår­depression.

– Det beror på att man upplever våren som en tid när man måste ta tag i saker och inte orkar det. Det kan vara stressande, ­säger Jerker Hetta.

Hur påverkas du av att det blir ljusare?

Ann-Marie Sundström, 80, Edsberg:

– Man blir gladare och det är positivt att det är mindre mörkt och kallt. Nu tar jag gärna längre promenader med hunden.
Ulf Nord, 76, Törnskogen:

– Det är helt perfekt att våren är här. Jag hatar mörkret, hösten är inget vidare och det är bara bra när det blir ljusare. Nu känner jag mig mycket piggare.
Vivianne Bäckström, 57, Edsberg:

– Det är skönt att kunna vara ute mer, det är man inte lika mycket på vintern. Är det varmt kan man sitta ute på en bänk i solen, det är mysigt.
Emma Bäckström, 28, Edsberg:

– Jag blir piggare, och som hundägare är det skönt när det blir vår. Det är lättare att gå promenader när markerna torkar och vara ute senare när det blir ljusare.
Linnea Oom, 27, Häggvik:

– Jag tycker det är jätteskönt och försöker komma ut tidigare på dagarna. Jag är mamma till en dotter som är ett år som vaknar tidigt men nu har man mer energi.