Nu rensas gifterna ut

Suzanné Nilsson, chef på Orions förskola och Ann Ruck, skolintendent, rensar bort leksaker som kan innehålla giftiga kemikalier.
Suzanné Nilsson, chef på Orions förskola och Ann Ruck, skolintendent, rensar bort leksaker som kan innehålla giftiga kemikalier.
Leksaker, handdukar och madrasser - allt kan innehålla skadliga kemikalier. Nu sjösätts en plan för att rensa bort de skadliga ämnena. Först ut är förskolor och skolor där små barn vistas.

– Det behövs ingen skräckpropaganda, men vissa gamla saker innehåller gifter. Och hur lär sig barn? Jo, genom att stoppa saker i munnen. Då är det inte svårt att förstå varför vi behöver rensa, säger Ann Ruck.

Hon är skolintendent på Orions förskola i Skälby och arbetar bland annat med lokaler och arbetsmiljö. Tillsammans med förskolans chef Suzanné Nilsson har de satt i gång med att rensa bland barnens leksaker. Gammal elektronik, mjuka plaster och leksaker med flera år på nacken kastas.

– Vi har länge arbetat med bättre kost och fokus på ekologiska livsmedel. Det hänger också ihop med det här arbetet, säger Suzanné Nilsson.

Förskolan har också rensat ut plastverktyg i köket och maten värms alltid i kärl av rostfritt stål eller porslin.

Men fortfarande består många prylar i vår vardag av plast. De senaste åren har det talats mer och mer om att många ämnen som används i allt från nappflaskor till lakan kan vara skadliga för oss.

De värsta bovarna misstänks vara hormonstörande och cancerframkallande. Och de kan finnas i barnens mjuka plastleksaker eller i den nyinköpta soffan. Och än så länge hänger inte lagstiftningen med.

Förra veckan klubbade kommunen en ny kemikalieplan som ska se till att de giftiga ämnena fasas ut.

– Det var ett enhälligt beslut. Vi har inte koll på alla kemikalier som finns i vår vardag, vi vet inte effekten av dem och framförallt inte när de kombineras – det som brukar kallas för en cocktaileffekt. Därför vill vi plocka bort så mycket som möjligt för att minimera riskerna, säger Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd.

Än så länge får skolor och förskolor inga extra pengar, men Mikael Jämtsved utesluter inte att det kan ändras.

– Jag tycker att det här är ett prioriterat område, så jag hoppas att vi kan få fram mer pengar till detta i kommande budgetarbetet, säger han.

Det finns lagstiftning som reglerar var giftiga ämnen är förbjudna, men Järfälla kommun har valt att gå längre i sin egen kemikalieplan.

– Det handlar om hormonstörande ämnen, men också tungmetaller som bly som kan vara reproduktionsstörande och en del gifta ämnen som PFOS och PFOA, säger Megha Huber, miljösamordnare på kommunen som varit projektledare för gruppen som tagit fram kemikalieplanen.

Eftersom barn är särskilt känsla för de farliga ämnena har förskola och grundskola prioriterats i arbetet. En specifik handlingsplan för området klubbades redan före nyår.

– Det som är enklast och går snabbast är att börja rensa bland de leksaker och lekmaterial som man använder sig av. Möbler och dyrare inventarier kommer vi att få fasa ut mer på sikt, säger Anna Maria Norfall, arbetsmiljö- och fastighetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.

En förälder som har barn i förskoleålder i Järfälla är Hanna Billström. Sedan ett år tillbaka driver hon bloggen Kemikaliesmart.se tillsammans med en kompis. Hennes engagemang började med att förskolan efterlyste gamla mobiltelefoner för att ge till barnen att leka med.

– Det blev en ögonöppnare för mig hur mycket det fanns att göra på barnens förskola, säger hon.

Till att börja med kände hon sig ganska ensam och det var tufft att våga vara besvärlig och ta upp frågan.

– Jag upplevde också en frustration över att det inte gick tillräckligt snabbt. Men på vår förskola har man tagit det steg för steg och nu har det hänt ganska mycket.

Hanna Billström är glad för att arbetet nu sätts igång i alla förskolor runt om i kommunen.

– Det är jättebra att de tar tag i det och synliggör hur viktigt det är. Det går åt rätt håll. Jag hoppas att alla förskolor får hjälp med att inventera och planera åtgärder, säger hon.

Fakta

Ämnen att se upp med

Ftalater och PVC: Hormonstörande. Ftalater används i PVC-plasten för att göra den mjukare. Kan finnas i leksaker, barnavårdsartiklar, plastgolv, kablar, tryck på kläder.

Bisfenoler: Allergiframkallande och hormonstörande. Kan finnas i kassakvitton, barnartiklar, leksaker, livsmedelsförpackningar.

Flamskyddsmedel: Cancerframkallande och hormonstörande. Kan finnas i sovmadrasser och möbler, speciellt äldre.

Högflourerade ämnen som PFOS och PFOA: Kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och cancerframkallande. Kan finnas i impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläcknings­skum.

Källa: Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen
Fakta

Så kan du giftbanta

Gallra bland plastleksakerna: Rensa bort alla plastleksaker som är tillverkade före 2007. Ta också bort leksaker som är mjukare än lego, luktar eller känns hala eller kladdiga.

Lek med leksaker: Rensa bort väskor, skor och annat från vuxenvärlden kan innehålla gifter som är förbjudna i leksaker. Ta också bort gammal elektronik som kan vara fullproppade med farliga ämnen.

Tvätta bort kemikalier: Kör nyinköpta gosedjur, sängkläder och handdukar i tvättmaskinen innan de används.

Ät ekologiskt: Mat som är odlad på ett naturligt sätt innehåller mindre bekämpningsmedel.

Undvik konservburkar: Insidan kan vara behandlad med plast som innehåller det hormonstörande ämnet bisefonal A. Välj kartongförpackningar.

Plast och mat hör inte ihop: Värm inte mat i plastbehållare. När plasten hettas upp kan den släppa ifrån sig kemikalier. På förskolan är det bra om kökspersonalen inte använder handskar av vinyl.

Byt skötbord: En del skötbord är gjorde av plats av PVC. Byt ut. Om förskolepersonal använder handskar vid blöjbyten är det bättre att välja varianter av exempelvis nitril än vinyl.

Kolla madrassen: Även sovmadrasser kan ha PVC-överdrag. Se också till att tvätta överdrag och sängkläder innan de används.

Undvik skumgummi: Gammalt skumgummi innehåller ofta flamskyddsmedel som är skadliga för både människor och miljö. Byt ut gamla madrasser och leksaker av skumgummi.

Städa och vädra: Kemikalier fastnar i damm. Det är därför viktigt att städa, men att bara göra det när barnen inte är i rummet. Att vädra är också bra.

Välj parfymfritt: Parfymerade produkter är aldrig bra för barn. De kan bland annat vara allergiframkallande. Undvik städprodukter, tvål, tvättmedel och krämer som är parfymerade.

Källa: Naturskyddsföreningen

Tummen upp från Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen gör tummen upp till kommunens kemikalieplan. Men understryker också att man måste gå från ord till handling.

Att det i dag fick en allt större medvetenhet kring vilka gifter och kemikalier som finns i vår vardag beror till stor del på Naturskyddsföreningens arbete.

Sedan 2014 har organisationen arbetat intensivt med få upp frågan på agendan. Mitt i bad ordförande för Naturskyddsföreningen i Järfälla Karin Hanze att granska kommunens nya kemikalieplan.

– Jag är positivt överraskad. Jag hade nog förväntat mig att det skulle komma ut något bra, men den här är mer ambitiös än vad jag hade vågat hoppas på, säger hon.

Karin Hanze pekar särskilt på vikten av att få ner mängden kemikalier i barns närhet eftersom de är särskilt känsliga för cancerframkallande och hormonstörande ämnen. Hon ser därför positivt på att barn har fått en särskild prioritering i planen.

– Dokumentet är också ganska konkret i vad som ska göras, på så vis vet förskolor och skolor vad de ska jobba med, säger hon.

Planen innehåller också mer långsiktiga steg som materialval vid nybyggen och möjlighet att styra kraven vid upphandling.

Men Karin Hanze understryker också att även om hon ger planen tummen upp krävs det nu att det konkreta arbetet kommer igång.

– Papper är bara papper. Det är ett bra dokument, men nu måste de också se till att gå till handling. Det är också viktigt att det förblir ett levande dokument som hela tiden kan anpassas efter ny forskning, säger Karin Hanze.