Nu satsar staden på strandbaden

Maria Lestander (t v) och Tanya Delgado trivs på Mälarhöjdsbadet, men skulle önska att det var en mindre stenig botten. Barnen fr v, Måns och Mi Lestander och Amina Delgado.
Maria Lestander (t v) och Tanya Delgado trivs på Mälarhöjdsbadet, men skulle önska att det var en mindre stenig botten. Barnen fr v, Måns och Mi Lestander och Amina Delgado.
Stockholms stad satsar på att rusta upp flera av strandbaden.

Mälarhöjdsbadet och Sätrabadet har fått nya toaletter, och feriearbetare har rensat stränderna på skräp lagom till badsäsongen.

Solen strålar från en klarblå himmel på Mälarhöjdsbadet. Men det är fortfarande rätt kallt i vattnet.

– Jag vill ha minst 23 grader innan jag badar, säger badbesökaren och Hägerstensbon Tanya Delgado.

Hennes dotter Amina och kompisen Mi Lestander, båda 8 år, har dock plaskat ett bra tag i vattnet utan att verka det minska frusna.

– Det är bra botten, men lite stenigt i början, säger Mi.

– Mer sand, en glasskiosk, en livboj på bryggan och att bryggan går längre ut, så att man snabbt kan ta sig till hopptornet – det är saker som finns på vår önskelista, säger Tanya.

Det finns dock annat som har gjorts inför årets badsäsong. Bland annat har toalettbyggnaden rustats upp till nyskick och fasaden klätts med ribbor för att undvika nedklottring.

Skärholmens stadsdel, som är ansvarig för badet, har också gjort en så kallad trygghetsröjning, där ris och sly tagits bort. Dessutom har feriearbetare anlitats för att rensa stränderna från skräp och glas.

På Sätrastrandsbadet, som många Hägerstensbor också går till, har man för i år beställt nya småbarnsgungor.

– Vi fick ett medborgarförslag med önskemål om det, säger Susanne Leinsköld, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Stockholms stad har en vision om att förlänga säsongen på stadens olika strandbad.

– Strandbaden är ju väldigt vackra platser i sig. Så det borde gå att utveckla dem med fler aktiviteter som kan användas oftare, säger Lars-Edwin Andersson på fastighetskontoret.

Långsjöbadet i Älvsjö står som förebild för denna idé. För två år sedan rustades den badplaten upp med nya omklädningsrum, toaletter och en helt ny serveringsbyggnad. I dag finns där en året runt-öppen restaurang med fullständiga rättigheter, där skridskoåkare och vinterflanörer kan ta en matpaus.

– Jag gjorde ett besök där nu innan sommaren för att kolla. Då träffade jag på två damer som var ute och promenerade och passade på att luncha där, två mammor som tog varsin latte samt några byggnadsarbetare. Så det är roligt att det fungerar, säger Lars-Edwin Andersson.

Strandbaden är ju väldigt vackra platser i sig. Så det borde gå att utveckla demlars-Edwin andersson

Fakta

Fler bad som snyggats till i söderort

Långsjöbadet: nya toaletter, omklädningsrum och ny restaurang.

Flatenbadet: Samtliga byggnader rustades upp ifjol, serveringen byggdes ut och en ny bouleplan och volleybollplan anlades.

Farsta strandbad: Ny tillgänglighetsanpassad brygga ifjol, nya toaletter och omklädningsrum i år.

Hökarängsbadet: Badet fick nya toaletter förra året.

Källa: Fastighetskontoret