Nu ser man ljuset i tunneln

Solgult i stället för betonggrått i Fruängens centrum. Bakom målningen står Studio Ryktet.
Solgult i stället för betonggrått i Fruängens centrum. Bakom målningen står Studio Ryktet.
Fruängen lyser upp. Det är konstnärskollektivet Studio Ryktet som nu målar ytterligare två gångtunnlar i Fruängen.

Tunnlarna som målas ligger under Elsa Brändströms gata vid Fruängens centrum och under Fruängsgatan nära Lina Sandells plan. Den ena cylinderformade tunneln lyser som solen medan den andra reflekterar regnbågens färger.

– De allra flesta som vi möter är superglada att det händer något. ”Vad kul, vad fint det blir”, säger de. Vi hoppas att det här är starten på en större förändring, säger Gabriel Stuart, arkitekt och medlem i Studio Ryktet.

Det är inte de första tunnlarna som målas – som bekant ligger eldsjälarna även bakom utsmyckningen av en tunnel nära Vårfrukyrkan. Studio Ryktets ambition här framöver är att samarbeta med stadsdelens invånare via lokala föreningar och liva upp de gråtrista utrymmena. Så här förklarade Gabriel Stuart det hela i Lokaltidningen Mitt i förra året:

– I Fruängen har det hänt mycket de senaste åren, nya bostadsområden har byggts och studenter och unga människor har flyttat in. Vi hoppas att de som bor här vill vara med och ge Fruängen en egen image, ­säger Gabriel Stuart, en av deltagarna i Studio Ryktet.

Projektet att måla tunnlarna blev verklighet genom ett medborgarförslag, och har finansierats av trafikkontoret.