De senaste åren har allt fler skolor börjat servera skolfrukost i Skärholmen. Nytt för i år är att samtliga skolor gör det. På Sätraskolan, som införde skolfrukost den här terminen, är intresset dock inte jättestort, berättar rektorn Margareta Forsman.

– De elever som äter frukost uppskattar detta och vi ser att det är gynnsamt för orken. Men det är viktigt att ha beredskap med frukost och förstärkta mellanmål också under skoldagen, även för äldre elever, säger hon.

Slättgårdsskolan är den andra skolan som infört frukost för alla elever den här terminen. Sedan tidigare erbjöds frukost upp till årskurs 4, men nu kan samtliga elever få i sig något innan lektionerna börjar.

Ger energi

Rektor Stefan Eriksson säger att det är cirka 35 elever totalt som äter skolfrukost varje morgon på Slättgårdsskolan.

– För de som äter frukost är behovet tydligt. De skulle i annat fall inte få möjlighet till en bra start på skoldagen med mat i magen och med bra energi, säger han.

De andra skolorna i Skärholmen serverar skolfrukost sedan tidigare. På Alla nationers fria skola i Vårberg märker man att det gynnar eleverna.

– Koncentrationen är mycket bättre. Det kan leda till bättre resultat. Många åker skolskjuts hit från olika områden i Stockholm och de kanske inte hinner äta frukost innan de åker hemifrån, säger Lamia Assali, biträdande rektor på skolan.

Mer pengar till frukost

Socialdemokraterna ökade i år budgeten, det socioekonomiska stödet, för att alla skolor i utsatta områden ska kunna erbjuda frukost.

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Liselotte van der Meijs

– Det är prioriterat att eleverna i Stockholms socioekonomiskt utsatta områden får möjlighet att äta sig mätta innan första lektionen. Det är en liten insats för en stor samhällsvinst och jag är glad att vi nu kunnat realisera det i både Järva och Skärholmen, säger skolborgarråd Emilia Bjuggren (S).