ANNONS

Nu sjunker bostadsrättspriserna i Tyresö

18-åriga Emelie Djenfer och Sara Eriksson från Tyresö går fortfarande på gymnasiet och bor hemma. De hoppas kunna flytta hemifrån när de är runt 23 år, och båda vill gärna bo kvar i Tyresö. Skulle de köpa skulle de då ha amorteringskrav på sig. "Jag tycker det är bra med kravet, jag hade velat börja betala tillbaka direkt om jag tog bolån", säger Sara Eriksson.
18-åriga Emelie Djenfer och Sara Eriksson från Tyresö går fortfarande på gymnasiet och bor hemma. De hoppas kunna flytta hemifrån när de är runt 23 år, och båda vill gärna bo kvar i Tyresö. Skulle de köpa skulle de då ha amorteringskrav på sig. "Jag tycker det är bra med kravet, jag hade velat börja betala tillbaka direkt om jag tog bolån", säger Sara Eriksson.
Sebastian Seger, 34, bodde tidigare i bostadsrätt men bor sedan några år i hyresrätt på fem rum på Mellanbergsvägen i Bollmora. Familjen har valt hyresrätt just för att slippa tänka på amorteringen och räntan. "Jag ska inte säga att det är billigt att bo i hyresrätten, det är 12 000 kronor i månaden, men vi trivs jättebra och jag vill inte ha en bostadsrätt nu", säger han.  Barnen på bilden: Seth Seger, 2 år (grön mössa), och Freja (rosa hjälm), 10 år.
Sebastian Seger, 34, bodde tidigare i bostadsrätt men bor sedan några år i hyresrätt på fem rum på Mellanbergsvägen i Bollmora. Familjen har valt hyresrätt just för att slippa tänka på amorteringen och räntan. "Jag ska inte säga att det är billigt att bo i hyresrätten, det är 12 000 kronor i månaden, men vi trivs jättebra och jag vill inte ha en bostadsrätt nu", säger han. Barnen på bilden: Seth Seger, 2 år (grön mössa), och Freja (rosa hjälm), 10 år.
Mohmoed Shokri Mreesh, 27, och hans flickvän hyr en del av en villa i Trollbäcken. "Vi trivs jättebra och vill gärna bo kvar. Men vi kommer vilja köpa lägenhet i framtiden när vi får barn. Jag är för amorteringskravet, men gränsen skulle gå vid 5 000 kronor, mer än så skulle jag inte kunna betala tillbaka i månaden".
Mohmoed Shokri Mreesh, 27, och hans flickvän hyr en del av en villa i Trollbäcken. "Vi trivs jättebra och vill gärna bo kvar. Men vi kommer vilja köpa lägenhet i framtiden när vi får barn. Jag är för amorteringskravet, men gränsen skulle gå vid 5 000 kronor, mer än så skulle jag inte kunna betala tillbaka i månaden".
Som bankkund kan du beröras av amorteringskraven på flera sätt. Mitt i tog hjälp av Nordea för att räkna på några scenarier.
ANNONS

Bostadsrättspriserna sjunker i Tyresö för andra månaden i rad, och objekten på marknaden ökar i antal. Amorteringskravet tycks redan ha kylt ner marknaden. Men köparens marknad är det inte för alla. Förstagångsköparna riskerar att hamna i kläm när kravet nu införs, varnar experter och mäklare.

Den 1 juni blir amorteringskravet till slut verklighet. Hädanefter måste alla som köper bostad börja betala tillbaka på nya bolånet.

Mitt i frågade ett antal Tyresöbor mellan 18 och 35 år, en ålder då man ofta gör sina första bostadsköp, hur de tänker kring kravet.

Emelie Djenfer, 18, och Sara Eriksson, 18, är några av dem.

– Det är bra att det kommit ett krav, jag tycker man ska börja betala tillbaka på lån så fort man tagit dem. Men risken finns att amorteringen blir för stor. Tjänar man inte så bra så kan det bli svårt, säger Emelie Djenfer.

Sebastian Seger, 34, från Mellanberget i Bollmora är ute och går med barnen utanför centrum. Han valde bort bostadsrätt för hyresrätt för tre år sedan, bland annat för att slippa ränta och amortering.

– Jag ville inte behöva tänka på amorteringskrav alls. Jag är jättenöjd med hyresrätt och tittar inte på marknaden alls i dag, säger han.

Tyresös bomarknad har varit stekhet de senaste tolv månaderna. Men under mars och april har bostadsrättspriserna nu fallit i Tyresö, visar färska siffror från Svensk mäklarstatistik.

I förra veckan fanns totalt mellan 70-80 objekt (bostadsrätter, villor och tomter) till försäljning i Tyresö.

ANNONS

– Innan var det i snitt 54-56 objekt under en längre period i Tyresö. 25 objekt mer är en ganska stor förändring uppåt, säger Anna Svanholm, mäklare på Skandiamäklarna Tyresö/Älta.

Hon menar att det faktum att amorteringskravet dragits tillbaka i sista stund två gånger förut, gör att effekten nu uteblir.

– Det var en enorm prisutveckling som drog i gång i Tyresö under våren 2015, när kravet skulle träda i kraft i maj 2015. Priserna skenade rätt rejält och spekulanter kände sig tvungna att köpa. Sen drogs förslaget tillbaka, och skulle införas på hösten i stället. Då kom nästa köphausse. Nu har snacket lagt sig lite. Det är inga sjuka budgivningar nu, säger hon.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, tror att prisuppgången dämpas ytterligare när amorteringskravet väl införts.

– Sedan tror jag att effekten kommer att bli ännu större när boräntorna stiger. Folk måste räkna med räntor på 3,5-4 procent och inte som nu räntor under 2 procent. Vi tror priserna planar ut, säger hon.

Tomas Eriksson, kontorschef på Husman Hagberg Tyresö/Älta, menar att vi i stället närmar oss ett normalläge i Tyresö.

– Nu införs amorteringskravet och det sammanfaller med lite andra prishämmande faktorer, till exempel kraftigt ökat utbud och lite allmän oro om framtida konjunkturläget. Man blir lite mer avvaktande, det är normalt efter en så kraftig prisuppgång som vi såg förra året, säger han.

Han får medhåll av mäklaren Stefan Larsson på Svensk fastighetsförmedling i Tyresö.

– Vi har ju sett en explosionsartad prisutveckling i Tyresö sista året, och den är inte lika kraftig nu. Men vi har fortsatt prisuppgång sett till den senaste tremånadersperioden.

Sett till prisutvecklingen skulle man kunna prata om köparens marknad i Tyresö. Men det är mäklarna försiktiga med. I stället varnar flera för att förstagångsväljarna nu hamnar i kläm.

– De som drabbas hårdast av amorteringskravet är de som saknar kontantinsats, unga och nyanlända blir en grupp som kan påverkas mycket, säger Tomas Eriksson.

Mats Wilhelmsson, professor på KTH och expert på fastighetsekonomi, stämmer in i problematiken för unga och nyanlända.

– Därför tycker jag att man borde fundera över någon form av riktat stöd till utsatta grupper, säger han.

Fakta

Så ökade priserna – och så sjunker de

Bostadsrättspriserna har gått upp med 18 procent i Tyresö de senaste 12 månaderna, att jämföra med länet där ökningen är 13 procent, och Stockholms stad där ökningen är 11 procent.

Bara från november till februari gick bostadsrättspriserna upp med nära 14 procent i Tyresö. Det kan jämföras med Tyresös senaste tremånadersperiod, där prisutvecklingen bara är tre procent.

Prisutveckling för bostadsrätter i Tyresö i år:

Januari: 36 490 kronor/kvm.

Februari: 37 617 kronor/kvm.

Mars: 36 178 kronor/kvm.

April: Medelvärde: 35 854 kronor/kvm.

Källa: Svensk mäklarstatistik
Fakta

Flera nya regler för dig som ska ta bostadslån

Ingen får belåna en bostad till mer än 85 procent, det stoppar bolånetaket.

Lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet varje år.

Vid 50-70 procent är årstakten 1 procent.

Nyproducerade bostäder omfattas inte av amorteringskravet under fem år.

Reglerna gäller endast nya bolån, om du byter bank gäller inte kravet.

Blir du till exempel långtidssjuk eller arbetslös kan bankerna göra tillfälliga undantag från amorteringskravet.

Bostaden får omvärderas högst var femte år eller vid ”avsevärd förändring”.

Om kontrakt om ny bostad skrivs före den 1 juni omfattas lånen inte av de nya amorteringsreglerna även om lånen tas senare.

Källa: Finansinspektionen

Se upp för fällorna

Som bankkund kan du beröras av amorteringskraven på flera sätt. Mitt i tog hjälp av Nordea för att räkna på några scenarier.

Du som vill flytta och i dag har ett amorteringsfritt lån …

Flytten innebär att hela bolånet betraktas som nytt och går under nya regler.

Exempel: Du har i dag bolån på 1 500 000 kronor. Marknadsvärdet på bostaden är 2 000 000 kronor. Du har alltså 75 procents belåningsgrad. Köper du en ny bostad för 2 miljoner med samma belåningsgrad får du nu amortera 2 procent på hela lånet. Det ger 2 500 kronor mer per månad.

Du som vill utöka ditt gamla lån …

Du kanske vill sätta in bergvärme eller renovera. Det nya lånet läggs till det befintliga lånet.

Exempel: Du har i dag bolån på 900 000 kronor. Marknadsvärdet på bostaden är 2 miljoner. Du har alltså en belåningsgrad på 45 procent.

Du lånar 200 000 kronor till bergvärmen, och har nu kommit upp i en belåningsgrad på 55 procent. Hela lånebeloppet, 1 100 000 kronor, ska amorteras med 1 procent. Det blir 11 000 kronor per år, alternativt 10 år rak amortering på tilläggslånet, det vill säga 20 000 kronor per år.

Du som köper nyproduktion …

Enligt riktlinjerna kan bankerna medge fem års amorteringsfrihet vid köp av nyproducerade bostäder. När första ägaren sedan säljer försvinner amorteringsfriheten för köpare nummer två, vilket ger en väsentligt högre kostnad för köparen och kanske i slutändan ett lägre marknadsvärde på bostaden. Det är upp till banken att bestämma reglerna för detta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.