Nu ska 9 000 barn plocka upp skräpet

Reaktionerna har varit många på Mitt i:s artikel om nedskräpningen i Solna. Kommunen lovar att sätta in fler städ­patruller.

Och om några veckor är det dags för kampanjen Håll Sverige Rent, då ­tusentals barn ska ut och plocka skräp.

Förra veckans Lokaltidningen Mitt i hade knappt hunnit landa på hallmattorna innan läsare började höra av sig till redaktionen. Nedskräpningen i Solna är ett ämne som engagerar många.

Flera läsare säger sig till exempel ha anmält skräp och klotter, som enligt stadens policy ska tas om hand inom tre dagar, dock utan effekt.

”Jag var mycket glad att se att även andra klagar. Själv anmälde jag senast i morse nedskräpningen vid Kolonnvägen mittemot ­Arenan, samt en sophög där någon börjat dumpa säckar med skräp mittemot Vattenfalls parkering. Den har funnits där länge men blir bara värre. Jag har också tänkt som Susanne, varför kan inte kommunen starta en kampanj: Håll Solna rent?”, skriver en läsare i Frösunda.

En annan läsare vill ha mer pengar till renhållning.

”Tack för artikeln om skräp – bra att det uppmärksammas. Jag har kontaktat Solna kommun många gånger och anmält skräp och klotter på olika områden… men inget svar och ingen åtgärd. Jag tycker det är ett stort problem i Solna att det sköts så dåligt. Om inte annat så får väl skatten höjas om ekonomin inte räcker till”, skriver signaturen Bo.

Andra läsare menar att EU-migranternas situation och den ökade förekomsten av tillfälliga läger leder till att skräp lämnas kvar på ­gator och i naturområden.

I förra numret berättade vi att kommunen fått in över 200 klagomål på utomhusmiljön sedan årets början. Såväl skräp som klotter men också avföring i naturen väcker starka känslor. I samma artikel lovade Magnus Persson (C), ord­förande i tekniska nämnden, att fler städpatruller skulle sättas in med start förra veckan.

Om några veckor får de hjälp från annat håll. Under Skräpplockardagarna vecka 17 ska tusentals barn i Solna ut och plocka skräp under kampanjen Håll Sverige Rent.

– Hittills har 46 skolor med sammanlagt 3 591 skolbarn anmält sig, berättar Freja Rylander, som jobbar med avfall på Solna stad.

Fler barn lär tillkomma – uppåt 9 000 brukar delta. Dels plockar barnen skräp, men de lär sig också om avfallshantering och globala miljöfrågor. Lär man sig som liten sitter det i sedan när man blir vuxen, menar Freja Rylander.