Nu ska även de äldre få surfplattor

Annika Söderberg visar Violet Kjällås hur man använder en surfplatta.
Annika Söderberg visar Violet Kjällås hur man använder en surfplatta.
Mitt i var med när Violet Kjällås tog sin första selfie. Här är resultatet.
Mitt i var med när Violet Kjällås tog sin första selfie. Här är resultatet.
Sollentuna kommun satsar på surfplattor i äldreomsorgen.

Violet Kjällås, 93, är en av testpiloterna.

- Det är spännande, jag är inte rädd för att pröva nya saker, säger hon.

På ett av borden i allrummet på dagverksamheten Edsbergsstugan ligger en svart ipad. Violet Kjällås, 93, tittar intresserat när undersköterskan Annika Söderberg scrollar bland sökträffarna på Youtube.

– ”I Heidelberg”, den kommer jag ihåg, säger Violet.

– Då trycker du bara på bilden så börjar filmen, uppmanar Annika.

Violet lyssnar förtjust, men efter några strofer tar nyfikenheten över hand och de zappar vidare. Först en bit av Kalle på Spången, och sedan sätter hon igång Rännstensungar.

– Det finns hur mycket som helst här, konstaterar Violet Kjällås.

Mitt i har tidigare berättat om Sollentuna kommuns satsningar på datorer och surfplattor i skolan och förskolan.

Nu har turen kommit till de äldre.

För två veckor sedan inleddes ett försök med surfplattor i äldreomsorgen. 12 ipads har delats ut till olika boenden och verksamheter.

– Jag var lite skeptisk till en början, men jag blev positivt överraskad efter det första informationsmötet. Och när vi började använda den här blev det allsång direkt. Vi kommer ha mycket glädje av den här, säger Annika Söderberg.

Surfplattorna i äldreomsorgen är inte bara ett sätt att få tillgång till musik, film och gamla tv-program. Det finns också flera spel och appar som är bra för både minnet och motoriken.

Annika Söderberg visar Violet Kjällås hur man kan dreja en virtuell kruka genom att forma den med fingret direkt på skärmen. Senare gissar de sig genom alfabetet under ett parti hänga gubbe.

– Det är väldigt mycket man kan göra med den här. Det är spännande, jag är inte rädd för att pröva nya saker, säger Violet Kjällås.

Samtidigt – med nya möjligheter kommer nya utmaningar. För många äldre, som inte är vana vid digital teknik, kan bara tanken på att använda en ipad kännas avlägsen.

Därför är det viktigt att inte bara dela ut surfplattor, utan att introducera dem på ett bra sätt, menar Caroline Lindmark på vård- och omsorgskontoret.

– Om man inte får en bra introduktion kan man känna sig rädd för den nya tekniken. Så är det med allt som är nytt, det kan kännas läskigt och skrämmande i början, säger Caroline Lindmark.

Hon är utvecklingssamordnare för Sollentuna kommuns satsning på e-hälsa, vilket handlar om att använda digital teknik för att förbättra vård och omsorg.

Om ett år ska försöket med surfplattorna utvärderas.

– Om det ska fortsätta, och i vilken omfattning, är en fråga för framtiden. Det beror mycket på hur väl det här försöket tas emot, säger Caroline Lindmark.