Nu ska avfallet bli biogas

Renhållningsarbetarna Janne Laurell och Anders Nystedt körde i förra veckan ut behållare för matavfall till hushåll i västra Danderyd.
Renhållningsarbetarna Janne Laurell och Anders Nystedt körde i förra veckan ut behållare för matavfall till hushåll i västra Danderyd.
Tanken är att man ska kunna fylla tanken med biogas gjord på matavfall.
Tanken är att man ska kunna fylla tanken med biogas gjord på matavfall.
Insamling av matrester påbörjas i västra Danderyd denna vecka.

Men Miljöpartiet är kritiskt till att försöket låtit vänta på sig.

Bruna plastkärl för matavfall placerades ut vid villor och några flerbostadshus i västra Danderyd i förra veckan. Uppgiften genomfördes av renhållningsarbetarna Anders Nystedt, som fyller 65 den här veckan, och Janne Laurell, 58, båda iförda orangefärgade overaller och anställda av Sita som arbetar med avfallshantering och återvinning av Danderyds sopor.

Det är Anders Nystedt som ska stå för hämtningen av matavfallet, som pensionär fortsätter han att arbeta tre dagar i veckan. Han tycker det är bra att matavfallet samlas in eftersom det minskar mängden sopor i det vanliga gröna sopkärlet – och för att det ger biogas.

Hittills har cirka 350 hushåll, av 1 500 tillfrågade, anslutit sig till försöket i Västra Danderyd.

– Det brukar vara så att fler ansluter sig efter hand, säger Anders Nystedt.

En som har nappat är Hans Ånhage som bor i en villa på Vasseurs väg.

– Det är bra att få bidra med något som är bra för hela samhället, säger han.

Miljöpartisten Gun-Britt Lindström, ersättare i tekniska nämnden, är glad över att insamlingen av matrester kommit i gång, men är ändå kritisk.

– Man borde ha börjat för länge sedan. Redan när en avfallsplan diskuterades för några år sedan föreslog jag att matavfall skulle samlas in. Men då fanns inget intresse över huvud taget, säger hon.

Carina Erlandsson (M) ordförande i tekniska nämnden slår ifrån sig kritiken.

– Den får stå för henne. Jag har drivit frågan själv en längre tid och har väntat på det här försöket. Vad jag förstår är intresset stort och jag tror att fler kommer med när man börjar tala med varandra över staketen, säger Carina Erlandsson.

Caroline Ählström, arbetsledare på Sita som i februari började förbereda insamlingen av matavfall i västra Danderyd, påpekar att det är viktigt att lägga rätt material bland matavfallet.

– Om plast finns kvar räknas matavfallet som orent. På vintern ska man tänka på att inte lägga för mycket blött i påsen, utan låta den rinna av, annars kan påsen frysa fast i behållaren, säger hon.

Matavfallet från Danderyd lämnas till rötning och blir till biogas. Under sommarmånaderna kommer kärlen med matavfall att tömmas varje vecka för att man ska undvika lukt.

Mellan 15 och 20 kommuner i Stockholms län är på gång med insamling av matavfall eller har redan påbörjat en sådan.

Försöksinsamlingen, som är gratis, ska pågå i två år tills det är dags för nästa upphandling av sophämtning.

Sedan är det troligt att hela Danderyd får möjlighet att samla in matavfall, enligt Carina Erlandsson, ordförande i tekniska nämnden.

Fler kommer med när man börjar tala med varandra över staketen.carina erlandsson (M) tekniska nämnden

Fakta

En påse räcker till 2,5 km bilkörning

Tanken är att man kan köra en bil 2,5 kilometer på biogas som samlats från 2,2 kilo matavfall, det vill säga så mycket som ryms i en matavfallspåse.

I matavfallspåsen får man lägga följande: matrester, fruktskal, äggskal, hushållspapper, kaffesump och tepåsar, kött-, fågel- och fiskrens, snittblommor, benrester och fruktkärnor.

Källa: Danderyds kommun