ANNONS

Nu ska barackerna bort

Äntligen. Maja Lundborg och Ida Norman tycker om Björnbodaskolan, men välkomnar nya, fräscha toaletter och större utrymme till kapprummen.
Äntligen. Maja Lundborg och Ida Norman tycker om Björnbodaskolan, men välkomnar nya, fräscha toaletter och större utrymme till kapprummen.
Björnbodaskolans gamla baracker ska bort.
Björnbodaskolans gamla baracker ska bort.
Hässelby och Vällingby har flest skolbaracker i hela stan. Men det ska det bli ändring på. Planer finns på att bygga bort 90 procent av de tillfälliga paviljongerna. Bland annat har Sisab lagt ett nytt förslag om att riva Björnbodaskolans baracker och byggnader och ersätta dem med en ny skola – för 410 miljoner.
ANNONS

– Det är på tiden, säger Jenny Nilsson, som är med i föräldrafören- ingen på Björnbodaskolan om fastighetsägarens nya förslag på att bygga en ny skola för 410 miljoner kronor.

Föreningen har i många år käm- pat för att skolan ska byggas om eller rivas.

I våras skickade de tillsammans med skolans skyddsombud in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Den ledde till att fastighetsägaren tvingades åtgärda era problem med en av skolans originalbygg- nader.

Men inte ens det räckte. I början av höstterminen tvingades en del av eleverna evakueras till Vinsta grundskola Västra på grund av brister i ventilationen. Åsa Lundborg, ordförande i föräldraföreningen, skakar på huvudet.

– Jag tycker att det här kommer alldeles för sent. Man hade kunnat förutspå det här för flera år sedan.

Hässelby-Vällingby är det stads- delsområde som har est tillfälliga byggnader vid sina grundskolor.

– Där nns uppskattningsvis ungefär hälften av våra tillfälliga lokaler, säger Thomas Eriksson, samordnare på utbildningsför- valtningens lokalenhet.

Men det ska det bli ändring på.

Renoveringen av Nälstaskolan är i full gång. De gamla skolbygg- naderna och barackerna ersätts av nya lokaler.

ANNONS

Vid årsskiftet ska barnen på förskolan Brunklövern i Backlura flytta ut. Backluraskolans elever ska nämligen få ytta in i lokalerna, efter att de anpassats. Då försvinner skolans paviljonger.

Den allra största tillfälliga byggnaden är Vinsta Västra, som är den ena filialen av Vinsta grund- skola. Här handlar det inte om paviljonger, utan en gammal kon- torslokal som har byggts om till en skola.

Just nu ser utbildningsförvaltningen över möjligheterna att bygga ut skolans andra lial, Vinsta Östra, så att den rymmer samtliga elever och kommande, större elevkullar. Då skulle de tillfälliga lokalerna i industriområdet försvinna.

Men det nns era skolor som inte kommer att bli av med sina baracker inom överskådlig framtid. Det handlar om Vällingbyskolan, Hässelby villastads skola och Hässelbygårdsskolan.

Varför finns inga planer för dessa skolor?

– Vi har andra insatser runtom i stan. Men alla skolor med tillfäl- liga lokaler kommer att få justeringar, säger Thomas Eriksson.

Fakta

Här finns skolbarackerna

Backluraskolan: Försvinner då eleverna yttar in i förskolan Brunklövern. w Björnbodaskolan/Sörgårds- skolan: Försvinner om ny skola byggs.

Nälstaskolan: Åtgärdas nu.

Vinsta grundskola, Västra: Försvinner om utbyggnaden av Vinsta Östra blir av.

Vällingbyskolan, Hässelby villastads skola, Hässelbygårdsskolan: inga ändringar planerade.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.