Nu ska de göra rackartyg i tv

Rasmus Frisk, Jimmy Olsson, Alexander Hermansson och Martin Agerstig från Rackartygarna.
Rasmus Frisk, Jimmy Olsson, Alexander Hermansson och Martin Agerstig från Rackartygarna.
Stuntgruppen Rackartygarna kliver snart ut i den bredare etern.

Under en fullspäckad sommar har ett tv-team följt dem. Det hela blir nu en smått galen dokumentär om spexarna.

Ett par år har gått sedan Rackartygarna från Södertörn började göra sig kända på Youtube för sina smått galna sketcher och vansinniga stunts.

Sedan dess har gruppen bland annat medverkat på Huddinge­dagarna, med något de kallar för ett av deras absolut bästa uppträdanden. ”Vi drog mer folk än Ulrik Munther”, som Martin Agerstig beskriver det.

De har också fortsatt att spela in fler sketcher och utmanande stunttricks.

Och för inte så länge sedan bildade killarna ett bolag, Rackartygarna AB, för att kunna börja tjäna pengar på det de gör.

– En tidigare medlem har slutat och ersatts men annars håller vi fortfarande ihop. Det blir bara bättre och bättre, säger rackar- tygaren och Tullingebon Jimmy Olsson.

Supporterskaran fortsätter också att växa. Gruppen har ungefär en miljon visningar i veckan på sina klipp och på den officiella Youtube-kanalen har de 122 000 prenumeranter. En av deras fans hade rest 70 mil för att få träffa sina idoler, berättar de.

– Han hade rest hela vägen för att träffa oss och för att vara statist i en kortfilm. Många av dem vi träffar är också otroligt nervösa, tjejerna brukar gråta och killarna brukar skaka så de knappt kan hålla i kameran, säger Alexander Hermansson.

Gänget har också uppmärksammats av tv-bolag. I slutet av september börjar en reality-serie sändas.

– Det var ett tv-team från TV6 som var intresserade så de fick följa med oss hela sommaren och filma, säger Alexander Hermansson.

– De har fått vara med om fyra sommarlov i ett, säger Jimmy Olsson och skrattar.

Serien sänds på TV6 webbkanal i ett första steg, med sex avsnitt.

En hel del galenskaper tycks vara på agendan.

– Jag satte faktiskt två världs­rekord, men jag får nog inte avslöja mer innan det sänds, säger rackartygaren och före detta Gladiatorn Martin Agerstig.

Fakta

En stuntgrupp med variation

Rackartygarna bildades i april 2010 och har i dag sex medlemmar: Jimmy Olsson, Alexander Hermansson, Martin Agerstig, Rasmus Frisk, Niklas Bjelvén och Olle Lundqvist.

I gruppen är varje medlem specialiserad på egna typer av tricks som till exempel kampsport, gymnastik, trial och motocross.