Nu ska de olagliga uthyrningarna bort

Bland annat i Storvreten har många blivit uppsagda eftersom de har avslöjats med att hyra ut olagligt i andra eller tredje hand. ”Det är ett problem när människor rundar bostadskön”, säger Jimmy Baker (M).
Bland annat i Storvreten har många blivit uppsagda eftersom de har avslöjats med att hyra ut olagligt i andra eller tredje hand. ”Det är ett problem när människor rundar bostadskön”, säger Jimmy Baker (M).
Botkyrkabyggen tar krafttag mot problemet med lägenheter som hyrs ut olagligt i andra och tredje hand. Förra året sades 90 hyresgäster upp för att de hyrt ut olagligt.

– Mörkertalet är stort, säger Jimmy Baker (M).

Sedan mitten av förra året har ett antal personer på Botkyrkabyggen arbetat intensivt med att hitta hyresgäster som hyr ut olagligt i andra hand. Detta eftersom de började få in fler signaler om olaglig uthyrning och tips från grannar. Det kan bland annat handla om personer som inte längre bor kvar i sin lägenhet men hyr ut den för att tjäna pengar.

– I de fall vi upptäcker att den som står skriven på kontraktet inte bor i lägenheten, kontaktar vi dem och ger dem chansen att redogöra hur det kommer sig. Kan de inte göra det sägs lägenheten upp, säger Jan-Erik Sandh, kundchef hos Botkyrkabyggen.

Förutom tips från grannar kan personal som arbetar ute i fastigheterna få signaler om att folk bor olagligt i andra hand där.

– Till exempel stoppar man in fimpar, stenar och annat i låset till porten till trapphusen så att den inte kan gå i lås, det händer då och då, säger Jimmy Baker (M), vice ordförande Botkyrkabyggen.

Detta gör de eftersom de inte har tillgång till elektroniska nycklar, eller så kallade droppar, som behövs för att låsa upp porten. Det kan även synas på ökade driftskostnader om det bor fler i lägenheten än vad som står i kontraktet.

– Det finns fall där det bott fyra personer som hyrt in sig i ett rum i en lägenhet, säger Jimmy Baker.

Även hyresgäster hos Botkyrkabyggen som Lokaltidningen Mitt i har pratat med berättar att de känner till flera grannar som bor i andra hand och som betalar mer än dubbla hyran för att bo där.

– Vi har nyligen haft ett fall som gick till hyresnämnden där en person har hyrt ut till ockerpris. Han dömdes att betala tillbaka till hyresgästen och har även blivit uppsagd, säger Jan-Erik Sandh.

Enligt Botkyrkabyggen är det viktigt att komma åt dem som hyr ut olagligt i andra hand eftersom bostadskön bromsas upp när lägenheter inte blir lediga.

Men det råder delade meningar om huruvida det är effektivt att söka upp dem som hyr ut olagligt. Rania Elsaiyed som bor i Storvreten, ett av de områden där flest blivit uppsagda det senaste året, tycker att man i stället borde angripa problemet från ett annat håll.

– Man borde titta på grundproblemet till att människor bor på det sättet. Man måste få bukt med bostadsbristen och satsa på det i stället för att jaga dem som gör fel, säger hon.

Fastighetsbolaget Mitt Alby har valt en annan väg för att få bukt med den olagliga andrahandsuthyrningen. De har erbjudit amnesti för de som hyr svart och gett dem möjlighet att ta över förstahandskontraktet om de uppfyller kraven för det. Men det har inte varit aktuellt för Botkyrkabyggen eftersom de behöver ta hänsyn till bostadskön.

– Vi har ju självklart förståelse för dem som hyr in sig i andra hand eftersom det är en stor bostadsbrist i Botkyrka. Men de som systematiskt tjänar pengar på att hyra ut vill vi komma åt, säger Jimmy Baker.

Efter att Botkyrkabyggen började hårdsatsa på att hitta hyresgäster som hyr ut olagligt har antalet uppsägningar ökat. Förra året sades 90 hyresgäster upp för att de hyrt ut sin lägenhet olagligt i andra eller tredje hand.

Samtidigt är det svårt för bolaget att kontrollera om någon hyr ut olagligt, menar Jimmy Baker:

– Vi kan inte bara gå och kontrollera hemma hos människor hur som helst, då kränker vi deras integritet. Men mörkertalet är stort. Vi bedömer att 15–20 procent av lägenheterna i vissa områden kan vara uthyrda olagligt i andra och tredje hand, säger han.

Vi bedömer att 15–20 procent av ­lägen­heterna i vissa områden kan vara ­uthyrda olagligt i andra eller tredje hand.jimmy baker (M), vice ordförande botkyrkabyggen

Fakta

I dessa fall har du rätt att hyra ut bostaden

Du måste ha värdens tillstånd för att hyra ut lägenheten i andra hand.

Om värden säger nej kan du ansöka om tillstånd i hyresnämnden.

Ett godtagbart skäl till att hyra ut kan vara att du ska studera eller arbeta på annan ort, eller flytta ihop med någon på prov.

Normalt ges tillstånd från hyresnämnden att hyra ut i andra hand i upp till ett år, sedan får man ansöka igen om man vill förlänga hyrestiden.

I regel får man inte tillstånd i mer än tre år totalt.

Källa: Hyresgästföreningen