ANNONS

Nu ska det bli fart på Sumpans äldre

Aino Bergenborg testar maskinerna.
Aino Bergenborg testar maskinerna.
Många nyfikna på invigningen.
Många nyfikna på invigningen.
Hälsopedagog Jonathan Ekblad.
Hälsopedagog Jonathan Ekblad.
Med pompa och ståt (eller ja, hälsoshots och morotsstavar), invigdes Sundbybergs första seniorgym på Träffpunkten i centrum.

– Tack vare träningen känner jag mig yngre, säger Aino, 78.
ANNONS

Träningsmaskinerna är på plats. I hyllorna trängs hantlar och färggranna pilatesbollar. Nu är det bara att hugga i.

Seniorgymmet på Träffpunkten i Bananhuset i centrum öppnade i måndags och riktar sig till Sundbybergs pensionärer. Rissnebon Aino Bergenborg provade bålträning, instruerad av hälsopedagogen Jonathan Ekblad, när Mitt i Sundbyberg hälsade på.

Hon gillar att röra på sig. Finsk yoga, qigong och promenader – variation förnöjer.

– Man vill ju vara frisk och behålla hälsan så länge man lever. Jag vill känna mig stark i hela kroppen, och mår bra av träning. Jag är 78 år, men tack vare träningen känner jag mig yngre, säger hon.

Jonathan Ekblad fungerar som en slags PT på gymmet. Honom får deltagarna träffa för en introduktion där man planerar träningen och sätter upp mål utifrån sin förmåga.

– Har man ont i axeln behöver man inte samma övningar som när man har problem med hjärtat. Man kanske vill testa något nytt eller utmana sig, säger han.

Hälsovinster av fysisk aktivitet är ju ingen nyhet. Ändå kan det vara knepigt att komma igång. Nu hoppas man att seniorgymmet ska få fler att ta steget. I höst startar även gympa och en meditationsklass.

– Det här handlar också om att slå hål på myten om att nu är det för sent att börja träna. Men det är aldrig för sent för förändring, säger Jonathan Ekblad och visar hur man trampar igång crosstrainern.

– Som stavgång. Väldigt skonsamt.

ANNONS