Min lokala hjälte

Nu ska droger och stök bort från torget

Ronderas.
Ronderas.
Droger, skräp och avföring skapar otrygghet på Sundbybergs torg.

Efter ett beslut från polisen ska ordningsvakter nu få bukt med problemet.

Sundbybergs torg upplevs som både otryggt och otrevligt.

Kommunen ansökte därför i juli om att få hjälp av ordningsvakter att hålla ordning på torget. I ansökan står att drogmissbrukare, där olika grupperingar bråkar med varandra, har en starkt avskräckande effekt på övriga medborgare.

Avföring och nedskräpning är andra problem, skriver man. Den offentliga toaletten har tagits över av missbrukare, och miljön har blivit ett arbetsmiljöproblem för stadens renhållningspersonal.

Ansökan har nu godkänts av polisen. Från och med i fredags gör nu ordningsvakter regelbundna besök på torget.

En ordningsvakt har större befogenheter än en väktare och får bland annat omhänderta och avvisa personer som stör ordningen.

Stöket på torget är inget nytt problem, säger Göran Forsström, Sundbybergs stads säkerhetschef. Man har i tidigare försök att försvåra för missbrukare tagit bort sittplatser från torget. Att man till sist ansökt om ordningsvakter har flera skäl.

– Det har under lång tid till och från varit rätt stökigt. Det är olika klientel, som missbrukare och alkoholister och EU-migranter, som skapat oreda och otrygghet. Medborgare har ringt många gånger till kommunen och sagt att de inte vill vistas eller passera torget. Det är en sanitär olägenhet och det är ju vi som behöver komma och städa upp. Men det är i huvudsak en trygghetsfråga.

Inriktningen är att vakterna ska besöka torget tre gånger per dygn: förmiddag, eftermiddag och kväll. Upplägget ska senare utvärderas.

Blir det inte att man flyttar problemet med stök och nedskräpning?

– Det kan vara så. Men det som drar här är Systemet, hade det inte legat där hade många inte hängt på torget.

Vad har kommunen för ansvar för de människor som blir avhysta från torget?

– Så länge de rör sig i vårt geografiska område är det vår angelägenhet. Vi har haft socialtjänst där som pratat med dem och försökt ha en öppen dialog om hur vi kan hjälpa dem istället. Men de har hittills inte velat ta den utsträckta handen, säger Göran Forsström.

Ett pilotprojekt med ordningsvakter initierades i Sundbybergs centrum förra vintern, då vakter gjorde rundor i butiker på Sturegatan. Efter en utvärdering kom man dock fram till att det behovet inte finns.

Läs mer om vad som är på gång på torget här.