Nu ska Enskedeborna få smak för hans lättöl

Lågstadieläraren Robin Johnander har tillbringat sportlovet i garaget där han bygger ett ölbryggeri som är inriktat på lättöl.

Lågstadieläraren Robin Johnander har tillbringat sportlovet i garaget där han bygger ett ölbryggeri som är inriktat på lättöl.

I garaget utanför föräldra­hemmet bygger Robin Johnander just nu för fullt.

I slutet av april hoppas han kunna slå upp portarna till Gamla Enskede Bryggeri.

Lågstadieläraren Robin Johnander har haft fullt upp på sportlovet. Garaget intill huset på Margaretavägen ska genomgå en helrenovering. Kakel och klinkers ska läggas och så ska bryggutrustningen ställas på plats.

– Jag planerar att börja brygga vid påsk och i sommar ska det gå att avnjuta en god lättöl vid grillen, säger Robin Johnander.

Intresset för öl tog fart under ett studiebesök på Nynäshamns bryggeri för fyra år sedan. Den sommaren tillbringade Robin Johnander många timmar på stranden med näsan i böcker om öltillverkning.

– Tanken slog mig att det inte finns så många goda sorters lättöl och jag tror att det finns en efterfrågan hos folk. Många dricker en lättöl till maten, men sällan som sällskapsdryck, berättar han.

Efter många experiment hemma i köket föddes en ljus lättöl som Robin döpte till EPA för Enskede Pale Ale. Han tog för skojs skull med sig ett fat till Enskede gatufest och fick en plats bredvid korvståndet.

– Det gick över förväntan, jag sålde 100 glas i spöregnet och så kom personer från butiken Stil och Epok och ­frågade om jag ville sälja öl hos dem, så det var jättekul.

Efter gatufesten fick han mer­smak och bryggde ett julöl med smak av muskotblomma, kanel och apelsin. Men sedan dess har ölproduktionen legat nere.

– Ombyggnaden av garaget har tagit mycket tid, det kliar i fingrarna att få börja brygga igen, säger han.

På ölflaskorna sitter etiketter som pryds av en bild på Enskedestugan som byggdes i ett tjugotal exemplar i området i början av 1900-talet.

– Att klistra fast etiketter och sätta på kapsyler tar mycket tid. Men jag tycker att det är häftigt att alla flaskor som jag säljer har jag själv hållit i och satt fast kapsylen på. Jag får också en del hjälp av min fru och hon pushar på det här projektet och säger att jag förmodligen kommer att ånga mig senare om jag inte tar chansen nu, säger Robin Johnander.