Nu ska fyra ton grus sopas upp

Nu börjar kommunen sopa bort gruset från gatorna.
Nu börjar kommunen sopa bort gruset från gatorna.
Det är inte bara krokusar och takdropp som hör våren till.

Nu börjar kommunen sopa gatorna till glädje för både cyklister och fotgängare.

Snön har smält på de flesta ställen och sedan flera veckor tillbaka har vi barmark. Den senaste tidens varma och soliga väder har nog väckt vårkänslor hos de flesta.

På kommunens avdelning för vägar och gator ger våren upphov till telefonsamtal från Sollentunabor som undrar när vägarna kommer att sopas.

– Så fort det blir en vårdag vill många att vi ska sopa. Men vi vill inte göra det för tidigt ifall det skulle bli vinter igen, säger Caroline Quistberg, chef över väg och gata på Sollentuna kommun.

Men när väderprognosen såg fortsatt lovande ut drog kommunens entreprenör i gång gatusopningen under förra veckan. Först ut är Sollentuna och Edsbergs centrum samt Häggvik och Tureberg.

Uppskattningsvis är det drygt fyra ton grus som ska bort, enligt kommunens projektledare för gata Roland Storm.

– Det är klart att det fortfarande kan komma snö. Men den snön brukar inte vara så långvarig. Marken börjar bli så varm att snön inte blir liggande särskilt länge, säger han.

Kommunen hoppas att sopningen ska vara klar inom en dryg månad. Men skulle Kung Bore visa sig igen kan det hända att entreprenören tvingas ploga – och sanda – igen. Då måste arbetet göras om.

– Om det varma vädret håller i sig är det så klart att det är en fördel att få bort gruset så snart som möjligt, säger Caroline Quistberg.

Den som vill skynda på gatusopningen kan själv hjälpa till genom att se till att bilen eller soptunnan inte står i vägen och att inga träd eller häckar hänger ut från tomten över vägen.

Fakta

Se när ditt ­område sopas

Vecka 11-14: Norrviken och Viby.

Vecka 1213: Huvudvägar, gång- och cykelvägar.

Vecka 1314: Töjnan, Fågelsången och Eriksberg.

Vecka 15: Edsviken, Kummelby, Tegelhagen och Silverdal.

Vecka 1516: Edsberg, Landsnora, Sjöberg och Kärrdal.

Vecka 16: Törnskogen, Vaxmora och Edsängen.

Vecka 17: Rotebro och Rotsunda.

Källa: Sollentuna kommun