ANNONS

Nu ska Globengallerian piggna till

Enkätfråga:  Vad tycker du om Globengallerian?  Chatrine Palmberg, 52, Enskede:  De är helt okej. Jag bor nära och åker mest hit för att handla mat. Om jag ska handlar kläder åker jag hellre till Sickla. När gallerian byggdes bodde jag på Söder och då var den ju lite häftigt.
Enkätfråga: Vad tycker du om Globengallerian? Chatrine Palmberg, 52, Enskede: De är helt okej. Jag bor nära och åker mest hit för att handla mat. Om jag ska handlar kläder åker jag hellre till Sickla. När gallerian byggdes bodde jag på Söder och då var den ju lite häftigt.
Ingegerd Berglund, 65, från Rågsved åker hellre till Farsta centrum än Globen shopping. "Jag tycker att det är lamt här. Det händer inte så mycket, det är samma butiker", säger hon.
Ingegerd Berglund, 65, från Rågsved åker hellre till Farsta centrum än Globen shopping. "Jag tycker att det är lamt här. Det händer inte så mycket, det är samma butiker", säger hon.
Janne Isola och Gunnar Sundberg arbetar i leksaksbutiken Lekia som funnits i gallerian sedan starten. De vill båda ha fler butiker och färre restauranger. "Nu verkar det äntligen som att det börjar hända lite grejer", säger Janne Isola.
Janne Isola och Gunnar Sundberg arbetar i leksaksbutiken Lekia som funnits i gallerian sedan starten. De vill båda ha fler butiker och färre restauranger. "Nu verkar det äntligen som att det börjar hända lite grejer", säger Janne Isola.
Jonas Elfström, 32, Södermalm:  ”Jag har jobbat här i området i åtta år och handlar min lunch här. Det funkar på lunchen, det finns många restauranger och det går att göra ärenden. Men jag skulle inte åka hit för att handla. Det borde vara färre kedjor och fler unika butiker."
Jonas Elfström, 32, Södermalm: ”Jag har jobbat här i området i åtta år och handlar min lunch här. Det funkar på lunchen, det finns många restauranger och det går att göra ärenden. Men jag skulle inte åka hit för att handla. Det borde vara färre kedjor och fler unika butiker."
­­­­
­­­­
Globengallerian ser i stort sett likadan ut som den gjorde när den öppnade 1989. När köpcentrumen i länet rankas efter popularitet hamnar den på 44:e plats.

Men nu har Globen shopping nya ägare och i år ska gallerian fräschas upp och butiksmixen ses över.
ANNONS

Mc Donalds, Kappahl och Dressman omgärdar det lilla torget där den trötta julbelysningen hänger kvar. Det är glest med folk i de långa korridorerna. Klockan är strax efter tio och ett gäng män i arbetskläder äter tidig lunch på Blues. I den halvtomma JC-butiken hänger skyltar som upplyser om att butiken upphör inom kort.

I den långa butiksgången möter vi Ingegerd Berglund från Rågsved.

– Jag tycker att det är lamt. Jag vet inte riktigt vad det är, det händer inte så mycket, det är samma butiker. Det är ocharmigt, säger hon.

Hon besöker gallerian när hon har ärenden i närheten.

– Men jag åker hellre till Farsta centrum. Där finns allt och det är mer gemytligt.

Hon är inte ensam om att tycka så. När tidningen Market varje år låter stockholmarna betygsätta shoppingcentren i Stockholms län hamnar Globen shopping långt ner. Förra året kom gallerian på 44:e plats av 87. Året dessförinnan på 50:e plats. Den får bra betyg för läget och tillgängligheten, men bara var femte som svarat förknippar den med en trevlig atmosfär.

– Vi kan se att köpcentrum som inte förnyar sig i regioner där det är så hård konkurrens som i Stockholm straffas i vår undersökning, säger David Jansson, analytiker vid Market.

Täby centrum är det populäraste köpcentrumet i länet. Det har samma parkeringssystem som Globen shopping – utöver det är det inte mycket som förenar de båda galleriorna.

Leksaksbutiken Lekia har funnits i Globengallerian sedan starten 1989. Gunnar Sundberg har arbetat där sedan dess.

ANNONS

– Det mesta är sig likt här. Men vi saknar en del butiker. En del lokaler står tomma och fler bommar igen, det är tråkigt. Jag tycker att det är för många restauranger, det borde vara fler butiker, säger han.

Butikschefen Janne Isola delar den åsikten.

– Vi behöver mer fackhandel här. Nu stänger ett kafé och istället öppnar en restaurang, det kallar de för butiksutveckling, det tycker inte jag att det är.

För ett år sedan tog Klövern över Globen shopping och nu ska det äntligen hända saker i köpcentrumet.

– Vi har precis börjat ett utvecklingsprogram. Vi kommer att bygga om entréerna, ta hand om de interna torgen och skapa mötesplatser. Vi ska förbättra och jobba med butiksmixen, säger centrumchefen Gabriella Månsson Hammond.

Det kommer inte att bli någon totalrenovering, men på sikt ska hela gallerian ses över och en del nya butiker ska presenteras inom kort.

– Vi vill göra det till det bästa stadsdelscentrumet som det kan bli i den här kostymen. Vi utreder även om vi kan bygga ut i framtiden, säger Gabriella Månsson Hammond.

– Det viktigaste är inte hur vi ligger till i de här rankningarna. Det viktigaste är att vi är tillräckligt bra för de kunder som finns i vår närhet och som kommer hit, de är vår målgrupp. Många uppskattar också att det inte är så stort.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.