ANNONS

Nu ska groparna bort

50 miljoner kronor satsas i 2017 års budget för att underhållet på Huddinges kommunala vägar ska förbättras.
50 miljoner kronor satsas i 2017 års budget för att underhållet på Huddinges kommunala vägar ska förbättras.
Nu ska de kommunala vägarna i Huddinge rustas upp. 30 miljoner kronor extra satsar koalitionen i sitt budgetförslag på vägunderhåll - men kvar finns ändå en massiv underhållsskuld.
ANNONS

I den styrande koalitionens budgetförslag för 2017 ökas investeringsbudgeten för gatuunderhåll med 30 miljoner, från 20 till 50 miljoner kronor.

– Även om ekonomin just nu är tuff är det nödvändigt att göra den här satsningen. Alternativet att inte göra något hade i förlängningen inneburit att ännu större kostnader uppstått senare, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd och ordförande i natur- och byggnadsnämnden i Huddinge.

Han menar att det inte handlar om att fylla igen gropar, utan nu ska cykel- och bilvägar rivas upp och nya väggar läggas.

– Givetvis kommer det att behöva fyllas gropar här och där, men det är en alldeles för kortsiktig lösning som vi bör undvika, säger han.

Det finns ingen specifik del av kommunen där det ser värre ut i dag än någon annan, enligt Ottosson. En kartläggning, där var 25:e meter av de totalt 42 mil kommunal väg som finns i Huddinge har scannats av, visar att skicket varierar lika mycket överallt.

– Det finns inga delar som är prioriterade framför andra, utan det är beslut som kommer att fattas framöver. Därefter ska vi bli duktiga på att följa en underhållsplan, säger han.

Enligt en uppskattning från trafikförvaltningen behövs 40 miljoner kronor för att klara det årliga underhållet. Resterande tio miljoner ska gå till att börja beta av den historiska underhållsskulden som uppskattas till 80 miljoner kronor, alltså underhåll som inte har gjorts utan skjutits på framtiden.

Även oppositionen, som presenterar sin budget i morgon, har avsatt stora resurser för vägunderhåll.

– För oss är det också en viktigt och angelägen satsning, säger oppositionsrådet Emil Högberg (S).

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.