Nu ska Järfällahus börja bygga

Tor-Björn Johansson tillträdde nyligen som vd för Järfällahus för att få fart på byggandet 
i kommunen Foto: stefan källstigen
Tor-Björn Johansson tillträdde nyligen som vd för Järfällahus för att få fart på byggandet 
i kommunen Foto: stefan källstigen
Att Järfälla växer så det knakar har inte direkt skett på grund av det kommunala bostadsbolaget. Det senaste decenniet har Järfällahus knappt byggt några nya bostäder alls. Men nu gör bolaget ett lappkast.

Det började med nya instruktioner från kommunen – som äger Järfällahus. I maj förra året beslutades att Järfällahus ska börja bygga bostäder.

– Järfällahus har byggt extremt lite, så det här är en väldigt stor omställning. Bolaget har fått ett helt nytt uppdrag och det är dess­utom ett stort uppdrag, säger Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd och ordförande i Järfällahus styrelse.

Nyligen bytte Järfällahus vd, även det för att komma i gång med bostadsbyggandet.

– Det finns en stor kunskap kring att sköta husen, förvalta och underhålla, eftersom det är vad bolaget har ägnat sig åt i hög utsträckning, säger Järfällahus nya vd, Tor-Björn Johansson, som är tillförordnad på posten.

Men nu ska Järfällahus i stället sätta fokus på att bygga.

Kommunen säger att bolaget ska färdigställa 300 bostäder varje år. Dess­utom ska 100 stycken renoveras. För trots att det byggs på flera håll i Järfälla finns det behov att fylla på bostadsmarknaden.

– Det finns en brist på små och någorlunda billiga bostäder och där har Järfällahus ett utrymme att fylla. De kan ta ett större socialt ansvar än de privata byggarna och fylla i där vi ser att det finns behov, säger Mikael Jämtsved.

Det handlar också om att öka andelen hyresrätter. Tidigare har fördelningen mellan hyresrätter och bostadsrätter varit någorlunda jämn, men i takt med att det byggts allt fler bostadsrätter och att hyresrätter har ombildats har obalansen ökat.

– Visst finns det en utjämnande tanke med att allmännyttan ska kunna bygga den del som marknaden inte själv klarar, säger Mikael Jämtsved.

Redan nu har arbetet börjat. Närmast i tid ligger 600 planerade bostäder i centrala Jakobsberg, där Järfällahus ska vara med och bygga en del.

I bästa fall sätts spaden i jorden under hösten.

Ett annat planerat bostadsområde där Järfällahus kan vara med att bygga är på Söderhöjden där en ny detaljplan beräknas kunna klubbas under 2017.

Även i Barkarbystaden kan det bli allmännyttiga hyresrätter.

– Där har vi tänkt att vi ska vara med, men även det blir beslutat under 2017, säger Mikael Jämsved.

Fakta

Läs mer om bostäder i Järfälla

Huspriserna stiger allt mer, numera får köparna hosta upp flera miljoner: Det kostar en typisk villa i Järfälla.

De närmsta åren ska det byggas tusentals nya bostäder. Så många nybyggen planeras där du bor.