Nu ska kyrkans klockor börja gå i tid

Tornet har spejat ut över bygden i över hundra år, men klockorna går inte att lita på.
Tornet har spejat ut över bygden i över hundra år, men klockorna går inte att lita på.
Gustavsbergs kyrka.
Årtalet 1906 är markerat i smidesjärn på tornets västfasad.
Här visar urtavlorna både kvart i fyra och kvart i två.
Här visar urtavlorna både kvart i fyra och kvart i två.
Har du irriterat dig på att urtavlorna på Gustavsbergs kyrka nästan aldrig går rätt? Du är inte den enda, men till hösten är förhoppningen att de hundra år gamla visarna äntligen börjar visa rätt.

Personer som promenerar förbi Gustavsbergs kyrka bör kanske inte förlita sig på kyrkklockornas visare. De visar nämligen sällan rätt tid. För närvarande visar de fyra klockorna som vetter åt varsitt vädersträck inte bara fel, de visar också olika.

– Klockorna fungerar inte särskilt bra. Men vi renoverar dem med jämna mellanrum och nu i höst är det dags igen. Men det är ett ständigt pågående problem och vi ska fundera på hur vi ska göra i framtiden, säger Elisabeth Ström, kyrkoherde i Gustavsberg-Ingarö församling.

Kyrkans torn har rest sig över bygden i över hundra år och med sitt läge på den gräsbevuxna höjden har den varit ett naturligt landmärke i Gustavsberg. De grönglaserade urtavlorna har suttit där sedan kyrkan restes och har aldrig fått några skyddskåpor, vilket innebär att de ständigt är utsatta för naturens element.

– De är mycket gamla. När de utsätts för snö och is så fryser dem sönder och då försöker vi reparera klockorna så fort vi kan, säger Elisabeth Ström.

Går det inte att reparera urtavlorna så att de håller?

– I höst får vi veta vad som krävs för att få klockorna att fungera i alla väder, och om vi kan behålla de gamla klockorna, eller om vi måste byta hela urverket.

Kjell Bengtsson, boende i Gustavsberg, ser det som glädjande besked att kyrkan väljer att renovera klockorna.

– De har stått stilla väldigt länge så jag tror att underhållet varit eftersatt. Det är flera som tycker att det har varit tråkigt att klockorna inte fungerat. Därför låter det jättebra om kyrkan ska se efter dem i höst.