Nu ska lägret vid stationen vräkas

EU-migrantlägret vid Västerhaninge pendeltågsstation är på väg att stängas. Kommunens socialnämnd hoppas att SL verkställer avhysningen omedelbart. Foto: Filip Magnusson
EU-migrantlägret vid Västerhaninge pendeltågsstation är på väg att stängas. Kommunens socialnämnd hoppas att SL verkställer avhysningen omedelbart. Foto: Filip Magnusson
EU-migranterna i Väster­haninge har skrämts i väg med kofot, blivit nedsprutade med brandslang, utsatts för brand­attentat och fått sina madrasser nedkissade.

Nu måste de bort, för allas bästa, menar kommunen. Tolv akutplatser i Handen är aktuella.

Omkring 15 personer förbereder sig för natten när Lokaltidningen Mitt i besöker gångtunneln på tisdagskvällen.

En av kvinnorna i lägret tar över ett tuggat tuggummi från sin vän. Magen putar ut. Om några månader kommer barnet. Var hon ska föda vet hon inte.

Samtalsämnet är givet.

– Plötsligt kom de ut med en brandslang från vänthallen, säger kvinnan och pekar inåt vänthallen.

Titi, en av männen, var först att bli nedsprutad.

– Det var kränkande, kallt, hemskt. Det gick inte att sova på de blöta madrasserna, säger han.

Polisen omhändertog en 20-åring, som snart släpptes.

Senare, samma natt som vi är där, försöker någon misshandla EU-migranterna med kofot, enligt en polisanmälan. En anställd på tågstationen som vill vara anonym berättar vidare:

– Man försökte även sätta eld på lägret en natt i februari.

Titi minns natten.

– De satte eld på en pappbit och slängde den mot oss. Jag har aldrig varit så rädd. Helgnätterna har varit hemska sista tiden. Vi har kommit tillbaka till nedkissade madrasser ibland.

Det är bara ett par personer, påverkade unga män enligt Titi, som återkommande trakasserar dem. Men det är jobbigt.

Hira Alam, vars Pressbyråbutik ligger precis uppför trappan från lägret, har märkt av motståndet mot de hemlösa.

– En person kom in i går och ville att jag skulle hälla vatten över dem. Varför det? Det är människor vi pratar om. Om de tigger, betyder det att de gör någon illa? frågar han sig.

Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande, fördömer incidenterna som ”rent förkastliga”. För allas bästa, menar han, kräver nu kommunen att SL avhyser bosättningen.

– Dels är den en sanitär olägenhet, dels upplever Västerhaningeborna att otryggheten kopplat till tiggeriet ökat den sista tiden. Det är en svår situation, men lösningen är inte att inte göra något alls.

Akutåtgärder ska nu tas fram, berättar Petri Salonen.

– Österhaninge församling erbjuder oss att diskutera daghärbärget Kryckan och de tolv sängar som finns där när behovet är stort. I slutet av våren kan vi eventuellt presentera något.

Fakta

SL ska granska bosättningarna

Ordningslagen reglerar om man får bo på en offentlig plats. Delar av en bosättning kan anses vara tillståndspliktig, vilket polisen hade som grund vid rensningen av Sergels torg den 11 februari. Oftast måste dock markägaren söka handräckning via Kronofogden.

SL och kommunerna tittar i vår på de fall där bosättningar finns på SL:s mark. Enligt SL:s pressinformatör Jesper Pettersson finns en risk att grupperna hamnar på andra platser som är lika besvärliga för SL och kommunerna.

Kommunens insatser för EU-migranter i nöd innefattar mat, sovplats och biljetter till hemländerna. Socialnämnden har ett särskilt ansvar för barn.

Källa: Socialtjänstlagen