ANNONS

Nu ska onödiga polisanmälningar stoppas

Sand i sängen, dyra taxiresor och borttappade kameror. Nu vill regeringen sätta stopp för onödiga polisanmälningar.

– Det vore bättre att lägga resurser på det vi ska göra, säger Peter Granquist, jurist vid polisens rättsenhet i Stockholm.
ANNONS

Poliser ska utreda brott och inte lägga sin arbetstid på anmälningar som inte rör brott. Det tycker Anders Ygeman (S), inrikesminister. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska göra polisens arbete effektivare. Ett sätt kan vara att slippa onödiga polisanmälningar.

Peter Granquist, jurist vid polisens rättsenhet i Stockholm, välkomnar utredningen. Han säger att man kan dela upp de onödiga anmälningarna i flera grupper. En av de största kommer från psykiskt sjuka, förvirrade och dementa människor.

Psykiskt sjuka kan till exempel anmäla att någon hällt sand i deras säng eller att de har blivit sövda och fått föremål inopererade i kroppen.

– Ofta står den typen av personer bakom hundratals anmälningar. Ibland kan de ringa eller besöka en polisstation flera gånger om dagen.

Andra anmälningar som tar mycket tid, men som aldrig leder någonstans, gäller borttappade saker.

– Om någon tappar något utomlands kräver försäkringsbolagen en polisanmälan. Jag kan förstå försäkringsbolagen eftersom kravet på anmälan kan minska bedrägerierna, men man kan diskutera om det är ett bra sätt att använda polisens resurser, säger Peter Granquist.

Går det alltid att veta när en polisanmälan är onödig?

– Ja, det visar sig ganska snart. Men ofta tar det mer tid att som polis vägra ta upp en polisanmälan. Risken är att personen som anmäler inte ger sig.

Anders Ygeman beskriver problemet med onödiga polisanmälningar som ”ganska betydande” och ser olika lösningar på det.

ANNONS

– Ett sätt kan vara att polisen helt enkelt inte behöver ta emot anmälningar som uppenbart inte rör brott. Vill man inte gå så långt kan man tänka sig att anmälaren själv får skriva sin anmälan.

Utredningen görs av tidigare länspolismästaren Madeleine Jufors och ska vara klar i november. Därefter hoppas Anders Ygeman på snabba åtgärder.

– Hur snabbt det kan gå beror på förslagens karaktär. Omfattande lagändringar tar längre tid, men en del förändringar bör gå att genomföra omgående.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.