Nu ska pinnen lysa glatt i natten

Om ett par år kan glas­obelisken på Sergels torg lysa i alla möjliga färger. Den ska renoveras och staden hoppas att nya led-lampor ska göra det möjligt.

Just nu är det stökigt kring Sergels torg, där det pågår omfattande markarbeten. I samband med det vill staden passa på att rusta upp Edvin Öhrströms Kristallvertikal accent från 1974 .

Den från början utskällda glas­skulpturen har alltså över 40 år på nacken och behöver rustas upp. Bit för bit ska den plockas ned och stålskelettet som glasprismorna sitter på renoveras. Glaset ska tvättas och belysningen bytas ut.

En av konstnärens stora sorger var att obelisken inte blev så glittrande som han tänkt sig. Blir den det nu?

– Svårt att säga, säger Anders Hellström vid trafikkontoret. Han var ju inte nöjd från början. Men den belysning som sattes in 1997 vann till och med pris. Tyvärr hann han inte se den.

Troligen byts den nuvarande metallhalogenbelysningen ut mot led-lampor. Trafikkontoret gör nu provbelysningar tillsammans med en konsult för att se om det fungerar.

– Så sent som förra året fanns ännu inte tillräckligt starka ledlampor. Men utvecklingen går så fort att det kanske finns när det är dags att sätta in lamporna, säger Anders Hellström.

I så fall blir det enklare att, som Edvin Öhrström gärna ville, kunna färgsätta glasstatyn. Det har redan gjorts vid några tillfällen men med dagens lampor får det lösas genom att man sätter färgfilter framför. Den tekniken har dock nackdelen att filtren bleks på bara ett dygn. Led-lampor kan man ­styra digitalt, vilket är enklare.

– Med led-lampor finns möjligheten att styra färger. Men vi har inte beslutat något om hur det ska skötas än, säger Anders Hellström.

Nästa höst vill tekniska kontoret börja plocka ner glasprismorna. Först då går det att se ordenligt i vilket skick stålkonstruktionen är. Sedan ska lamporna bytas ut, stålet blästras och få nytt rostskydd.

Upprustningen beräknas vara klar till hösten 2017. Den perioden passar bra in i den större renoveringen av Sergels torg och Klarabergsviadukten som görs för att bereda väg för Spårväg City.

När Kristallvertikal accent åter står på plats, lagad och tvättad, räknar trafikkontoret med att det har kostat 30 miljoner kronor. Året därpå, 2018, ska hela området runt Sergels torg vara färdigt.

I vitt, rosa och grönt hoppas staden att glaspinnen ska lysa om några år.