Krånglande rulltrappor byts ut för 50 miljoner

De problemtyngda rulltrapporna i Flemingsbergs station ska bytas ut.
De problemtyngda rulltrapporna i Flemingsbergs station ska bytas ut.
Ett steg försvann under en kvinnas fötter vid ett olyckstillbud i vintras. Kvinnan klarade sig utan fysiska skador.
Ett steg försvann under en kvinnas fötter vid ett olyckstillbud i vintras. Kvinnan klarade sig utan fysiska skador.
Nu ska de krånglande rulltrapporna i Flemingsberg snart vara ett minne blott. 50 miljoner kronor ska satsas på att byta ut rubbet. Allt väntas stå klart 2018.

De tre rulltrapporna i Flemingsberg station upp mot Södertörns högskola står med täta mellanrum stilla under långa perioder. Detsamma gäller hissen. Så sent som i vintras försvann dessutom ett trappsteg under en kvinnas fötter i rulltrappan. Och det är bara ett av flera olyckstillbud.

Men nu ska det satsas stort på att få ordning på transporten upp från stationen till högskola och sjukhus.

En konsult har tittat på de tänkbara alternativen. Den bästa lösningen enligt Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, är att gå för det stora paketet, det vill säga byta ut samtliga tre rulltrappor och hiss mot nya samt komplettera med en vanlig trappa.

Totalt rör det sig om en investeringskostnad på 50 miljoner kronor.

– Nu gör vi upp en gång för alla med de här rulltrapporna. Att det är en investering vi är villiga att ta tror jag samtliga tycker, säger hon.

Det finns alltså inget politiskt beslut än, utan det väntas tas först i höst, men Malin Danielsson har svårt att se att det inte ska gå igenom.

– Det är en stor investering, men den behövs i den viktiga regionala stadskärna som Flemingsberg är, säger hon.

Arbetet drar sedan i gång under 2017 och väntas klart 2018.

Men redan i höst och vinter kommer vissa åtgärder att krävas för att undvika trassel med rulltrapporna innan de rivs ut. En åtgärd är att lägga ut nya mattor vid rulltrapporna som ska fånga upp grus så att det inte hamnar i maskineriet och orsakar driftstopp. En annan åtgärd är att ha ett reservdelslager tillgängligt så att rulltrapporna inte ska stå stilla längre perioder i fall att något fel inträffar, till skillnad från tidigare när det varit långa leverandstider för vissa reservdelar.

– Det är några nödvändiga kortsiktiga småsatsningar, säger Danielsson.