Nu ska rånarna i Vällingby stoppas

Håkan Thor, kommunpolis Hässelby-Vällingby, lokalpolisområde Vällingby, i Vällingby centrum.
Håkan Thor, kommunpolis i Hässelby-Vällingby, ska i dag, tisdag, träffa Vällingby city och Telia för att diskutera hur rånrisken ska minskas.
Beväpnade rånare har slagit till mot telefonibutiker tre gånger i Vällingby sedan i juni. Nu ska centrum säkras mot rånarna.

De maskerade knivrånarna gick in i Teliabutiken strax innan stängning och tvingade till sig mobiltelefoner. De packade ner stöldgodset i säckar och lastade in dem i en bil innan de flydde därifrån.
Så gick det senaste rånet i Vällingby centrum den 12 september till.
Men det är inte det enda rånet mot telefonibutiker i Vällingby under de senaste månaderna.
Den 10 juni skedde sommarens första rån, då två maskerade gärningsmän hotade personal och kunder med kniv. Den 24 juli var det dags igen. Då rusade två maskerade och mörkklädda män in i en telebutik och tilltvingade sig mobiltelefoner och surfplattor genom att hota personalen med en skruvmejsel. Därefter flydde rånarna i en större bil.
Efter rånet mot Telia den 12 september beslutade butiken att stänga tillsvidare.
– Butiken i Vällingby kommer att fortsätta vara stängd till dess att vi tillsammans med Centrumledningen som vi har en mycket god dialog med har arbetat fram en plan och åtgärder för en säkrare arbetsmiljö för våra medarbetare, sa Telias presschef Irene Krohn till Mitt i tio dagar efter rånet.

Telia i Vällingby har stängt efter rånen. Polisen, Vällingby city och Telia ska nämligen tillsammans diskutera och ta fram lösningar för att det här inte ska kunna hända igen.
I dag, tisdag, har aktörerna sitt första möte.
– Vi vill höra vad Vällingby city och Telia vill göra, säger Håkant Thor, kommunpolis för Hässelby-Vällingby.
Fler patrullerande poliser i Vällingby city är inte ett troligt scenario, berättar Håkan Thor.
– Det är en resursfråga. Vi har inte den möjligheten just nu, säger han.
Vällingby city berättar att de ständigt ser över fler möjligheter att förebygga brott i centrum.
– Vi gör nya åtgärder, men de här tjuvarna hittar alltid nya svagheter i vårt system, säger centrumchefen Rikard Lindegren.
Ett exempel är att betongsuggor och blomsterarrangemang i stora krukor har placerats ut på strategiska ställen för att stoppa till exempel smash-and-grabs.
– Vi hade suggor som skulle förhindra sådant här vid det senaste inbrottet mot JC under natten till den 14 september. Men gärningspersonerna hittade ett annat sätt att ta sig in, säger Rikard Lindegren.
Vällingby city följer också den lokala debatten om kameraövervakning i centrummiljö i Hässelby-Vällingby. Det var Moderaterna som föreslog kameror senast, något som även majoriteten i stadsdelsnämnden ställde sig positiv till. När kammarrätten sade ja till övervakningskameror i Tensta och Rinkeby ökade möjligheten för åtgärden även i andra stadsdelar och den lokala nämnden ska diskutera en tillståndsansökan med polisen.
Det finns flera nya åtgärder som är på gång, men centrumchefen förklarar att Vällingby city inte alltid kan berätta för allmänheten vilka åtgärder som görs.
– Då skulle gärningspersonerna börja ligga ett steg före oss. Men det finns en åtgärd som kommer att vara väldigt tydlig. Vi får återkomma om det, vi håller på att planera fortfarande. Nu ska vi öka tempot och det kommer att kosta en del, men vi hoppas att det ska vara på plats snart, säger Rikard Lindegren.

Fakta

8 butiker rånades förra året

Inbrott i butiker och kiosker i Hässelby-Vällingby:

2011: 54
2012: 44
2013: 36
2014: 16
2015: 30

Rån mot butiker och banker i Hässelby-Vällingby:

2011: 19
2012: 8
2013: 7
2014: 20
2015: 8

Källa: Brottsförebyggande rådet