ANNONS

Nu ska stadsbiblioteket renoveras

Så här kan Stadsbiblioteket se ut efter ombyggnaden.
Så här kan Stadsbiblioteket se ut efter ombyggnaden.
Ny entré mot Sveavägen och nytt barnbibliotek.

Stora förändringar väntar Stadsbiblioteket – som ska få ett rejält ansiktslyft.

Men McDonalds och 7-eleven får flytta på sig.
ANNONS

Putsen på fasaden på Stadsbiblioteket flagnar. Fukt har skadat källaren och plattor på takterrassen ligger lösa. Stadsbiblioteket förfaller och är av akut behov av renovering, det kunde Mitt i berätta om redan för ett år sedan.

Nu har politikerna reagerat och i oktober förväntas kulturnämnden i Stockholms stad fatta ett inriktningsbeslut om renovering och förnyelse av stadsbiblioteket.

– Det har varit en väldigt lång resa, så det är kul att vi kommit så här långt, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd i Stockholms stad.

Förutom omfattande renovering och upprustning av lokalerna planeras det internationella biblioteket att växa samman med huvudbyggnaden. Barnavdelningen ska bli tre gånger så stor, den digitala tekniken uppdateras och en ny samlingssal för 200 personer ska byggas. Fler grupprum ska till och totalt ska de publika ytorna öka med mer än 30 procent.

Men för att få plats med det nya biblioteket måste verksamheterna i de så kallade basarerna, som i dag är uthyrda till bland andra McDonald’s och Seveneleven, att flytta på sig.

– Tanken är att fronten och entrén kommer att flyttas ut till Sveavägen, vilket gör att biblioteket bättre kommer att möta staden och bli mer tillgängligt, säger Roger Mogert.

År 2017 beräknas renoveringen starta och 2020 beräknas det nya biblioteket stå färdigt.

Kommer biblioteket att hålla öppet under renoveringen?

– Under en period av kommer det hållas stängt, men när och hur länge vågar jag inte svara på.

ANNONS

Det nya ombyggnadsförslaget är framtaget av brittiska arkitektbyrån Caruso St John, som enligt Roger Mogert har erfarenhet av att arbeta med kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Stadsbiblioteket ritades av Gunnar Asplund, invigdes 1928 och är med sin rotunda en av stadens profilbyggnader. Turerna kring biblioteket har varit många. År 2009 skrotades stadens planer på att bygga ut Stadsbiblioteket, då de fått hård kritik för att bli för dyra.

Budgeten för den renovering som nu planeras är 516 miljoner kronor, mindre än hälften än de planerade kostnaderna 2009.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.