ANNONS

Nu ska Tallkrogen växa – efter 60 år

Kors i taket, det byggs bostäder i Tallkrogen. Sju hus blir det längs Tallkrogsvägen, på vardera sida om Victor Balcks väg.
Kors i taket, det byggs bostäder i Tallkrogen. Sju hus blir det längs Tallkrogsvägen, på vardera sida om Victor Balcks väg.
Medan andra områden växt har Tallkrogen fört en slumrande tillvaro.

Nu blir det ändring på det. I stadsdelens kärna grävs för studentbostäder – och fler byggen är på gång.
ANNONS

På 1930-talet byggdes de flesta villorna. I början av 50-talet var hyreshusen klara. Sedan dess har det inte hänt mycket i byggväg i Tallkrogen. Från 1953 till 2013 minskade befolkningen med 2 500 personer, delvis till följd av att folk blev mindre trångbodda.

Med tanke på det är det närmast en revolution som just nu pågår utmed Tallkrogsvägen. Här schaktar grävskoporna för sju nya bostadshus med totalt 137 studentlägenheter alldeles vid tunnelbanan. Redan om ett år kan de första studenterna flytta in.

– Studentbostäder blir ett bra komplement i området. Studenterna kan bidra till att utveckla det lilla centrumet som finns i och med att det blir fler personer som handlar där, säger Josa Lundbäck, vd vid byggföretaget Abacus.

De som bor i området i dag tycks däremot inte direkt längta efter sina nya grannar.

– Många flyttar hit för att de vill ha lugn och ro och bo i ett villa­område, inte bland en massa lägenheter, menar Diana Oldenburg, 24, som har bott i Tallkrogen hela livet.

– De tar bort varenda grön plätt i förorten. Och det blir problem med parkering, säger en man som inte vill ha med sitt namn.

Stadsbyggnadskontoret medger att Tallkrogen tidigare inte har setts som lämpligt för nya byggprojekt. Men bostadsbristen har fått tjänstemännen att tänka om.

– Tallkrogen är attraktivt men det finns inte så mycket plats. Det här är smala små tomter som inte har ansetts som lämpliga att bebygga förrän nu, säger Nils Sylwan, ansvarig för Farsta stadsdel på stadsbyggnadskontoret.

Även vid Kaggeholmsvägen planeras 70 nya lägenheter, vid den gamla panncentralen. Tallkrogens befolkning väntas öka med drygt tio procent till år 2022.

ANNONS

Vad tycker du om studentbostäder i centrala Tallkrogen?

Morris Emanuelsson, 34, Tallkrogen:

– Inte så jättebra. Det här är ett lugnt område. Med studenter kan det bli fylla, fester och problem.
Johan Strang, 27, Tallkrogen:

– Det är bra att göra något åt bostadsbristen. Men mindre roligt för dem som vill ha lugn och ro. Det blir nog lite livat.
Kerstin Berggren, 61, Tallkrogen:

– Det är helt okej. Det måste byggas. Bara de inte tar bort för många träd.
Goran Eriksson, 39, Tallkrogen:

– Det är för jävligt. Grönskan försvinner. Snart måste man väl flytta till Norrland för att få grönt omkring sig.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.