Nu ska trista ytor blomstra

Anna Ragnar (MP) odlar bland annat vinbär, rosor, tomater och rabarber på en parkeringsruta vid kommunhuset. ”Det finns flera platser i Haninge som skulle kunna få ett lyft”, säger hon.
Anna Ragnar (MP) odlar bland annat vinbär, rosor, tomater och rabarber på en parkeringsruta vid kommunhuset. ”Det finns flera platser i Haninge som skulle kunna få ett lyft”, säger hon.
Kommunen hoppas att invånarna ska göra ­Haninge grönare – ­genom att börja odla bär, blommor och grönsaker.

– Haninge blir vackrare så här, säger Anna Ragnar (MP).

Kan en tråkig och nedgången parkeringsruta fylld av ogräs snabbt blomstra upp? Det är Anna Ragnar (MP), ordförande i miljönämnden, övertygad om.

Parkeringsrutan, som tillhör en större parkeringsplats mittemot kommunhuset, är bara en av många platser i Haninge som kommunen nu hoppas att man tillsammans med invånarna ska kunna göra trevligare.

– Denna ska jag själv sköta om och se till att det blir snyggt. Vi hoppas att många är intresserade av att göra samma sak med parkmark som inte används till något speciellt, säger Anna Ragnar.

Det var tidigare i vår som kommunen började låna ut stadsodlingspaket till intresserade som saknar egen trädgård.

På kommunens tillgängliga parkmark, alltså kommunägd mark som för stunden inte nyttjas, får man nu odla själv. I Anna Ragnars fall handlar det dock om en parkeringsruta. Hon har fått dispens.

– Här på p-rutan finns det två brunnslock och två ventilationsrör och det har tidigare stått en skrotbil på platsen. Ingen bil borde ju stå här och nu ska det växa upp en vinbärsbuske i stället.

– Odlar vi upp trista ställen så gör det också folk mindre benägna att kasta skräp, fimpar, hjulmuttrar och annat runtom i Haninge, tror Anna Ragnar.

Varje paket består av två odlingslådor och jordsäckar att fylla lådorna med. Platsen fortsätter vara tillgänglig för alla, men skörden behåller man själv.

Man får själv stå för frön, plantor, redskap och allt arbete.

Det finns inte risk att folk snor andras skörd?

– Det är klart att det gör, men folk som går förbi får gärna ta vinbär från mina odlingar. Och ju fler odlingslådor som finns, desto bättre.

Göteborg har varit förebilden.

– Där är stadsodling med tillfälliga odlingslov ett jätteprojekt, ­säger Anna Ragnar.

Ditt parti har på senare tid handlat mycket om polisanmälningar och personstrider mellan dig och två andra medlemmar. Är relationerna fortfarande vissna?

– Vi måste visa vad Miljöpartiet står för och det är verkligen inte polisanmälningar, schismer eller rasism. Vi står för att lämna tillbaka jorden till våra barn på bästa möjliga sätt, säger Anna Ragnar.

Om du själv är intresserad av att odla upp en trist plats, så är det bara att ta kontakt med parkavdelningen och fråga om marken är kommunal och vilka eventuella planer som finns för den.