Nu ska Vanadisbadet få ett lyft

Så här såg det ut när badet invigdes den 6 maj 1938.
Så här såg det ut när badet invigdes den 6 maj 1938.
Nu blir det slut på hotellverksamhet i Vanadisbadet. I stället ska det bli lättare att nå entrén och badet får nya byggnader.

I förra veckan klubbade stadsbyggnadskontoret igenom en ny detaljplan för Vanadisbadet. Därmed blir det klart att anläggningen byggs till med ny entrébyggnad, kiosk och skötselförråd.

Sedan 1980-talet har staden överlåtit driften till andra och 1999 fick företaget Vi Invest ett tidsbegränsat tillstånd att driva Vanadis hotell och bad i anläggningen.

Men själva badet var så slitet att det fick stänga 2008 och öppnade inte förrän sex år senare efter en provisorisk upprustning.

I år löper företagets avtal med staden ut. Därmed stänger hotellet och stadsbyggnadskontoret har tagit fram en mer långsiktig plan för Vanadisbadet.

Den går ut på att så långt det är möjligt återställa utemiljön som den såg ut från början.

– Problemet är att omklädningsrummen inte är tillgängliga. Det finns ingen tillgänglig entré till badet utan att man går i trappor eller på parkmark, säger handläggaren Tony Andersson på stadsbyggnadskontoret.

Vid entrégrinden byggs det dels ett hus med nya omklädningsrum och duschar, dels en kiosk. Ett skötselförråd kommer att ligga en bit längre bort.

När stadsbyggnadskontoret hade öppet hus om förslaget för ett år sedan kom inte en enda människa. Men under samrådet tyckte stadsdelsnämnden, Stadsmuseet, Skönhetsrådet och en granne att det inte var lämpligt att driva hotell på området.

Den synpunkten tar staden nu fasta på eftersom den nya detaljplanen i stället säger att det ska bedrivas kulturverksamhet samt idrotts- och sportanläggning på området.

Om den provisoriska lösningen i bassängen ska åtgärdas är ännu oklart.

– Det blir fastighetskontoret och idrottsförvaltningen som tar ärendet vidare, säger Tony Andersson.

Fakta

Funkispärla

Vanadisbadet byggdes 1938 och ritades av Paul Hedqvist i utpräglad funkisstil. Det anlades där det tidigare låg ett gammalt stenbrott. Det blev stans första eluppvärmda utomhusbad.

Staden äger badet. 1999 överläts driften till Vi Invest AB som drivit hotell i de ombyggda omklädningsrummen.

2008 stängdes badet som var hårt slitet. Efter en provisorisk upprustning öppnade det igen 2014.