Nu sprids 220 elever till andra skolor

"Det finns problem här men det gör det också på andra skolor", säger 17-årige Adam Kadhem som ser positivt på att byta skola till hösten.
"Det finns problem här men det gör det också på andra skolor", säger 17-årige Adam Kadhem som ser positivt på att byta skola till hösten.
Efter den 1 juni heter skolan Tensta gymnasium.
Efter den 1 juni heter skolan Tensta gymnasium.
Till hösten stänger Ross Tensta gymnasium och eleverna får gå klart sina utbildningar på andra skolor. Vissa elever är glada över att få byta miljö, andra känner oro.

220 av eleverna på Ross Tensta gymnasium ska från och med i höst gå på andra skolor i Stockholms stad. Det sker på grund av att Stockholms stad beslutat att stänga gymnasiet i Tensta.

Nedläggningsbeslutet kom efter att skolan under en längre tid brottats med stora problem. Problemen lyftes fram i en inspektion från Skolinspektionen i vintras. Inspektörerna hittade allvarliga brister vad gäller studiero, trygghet, ledning och att undervisningen inte anpassas efter elevernas behov. Skolinspektionen lade ett föreläggande med ett vite på 2,5 miljoner kronor om inte bristerna rättas till senast den 15 augusti.

På skolan möter vi flera elever som ser positivt på att deras undervisning flyttas. En av dem är Hjulstabon Adam Kadhem som går på naturvetenskapsprogrammet. Han ska gå på S:t Eriks gymnasium i höst.

– Det ska bli skönt att se något nytt och lära känna nya personer, säger han.

Både han och kompisen Amanda tycker att skolans rykte är oförtjänt dåligt. Samtidigt säger de att stämningen försämrats sedan stängningsbeskedet.

– Det uppstår bråk, en toalett brändes upp för några dagar sedan. Folk slutar bry sig när de vet att skolan ska stängas.

70 elever från vård- och handelsprogrammen ska flytta till Kungsholmens västra gymnasium och 50 elever från ekonomiprogrammet hamnar på Bromma gymnasium.

Vanessa, Hazal och Ecem går årskurs 1 och ska börja pendla till Bromma.

– Vi skulle helst vilja vara kvar här. Jag är rädd att vi kommer att bemötas dåligt av eleverna i Bromma bara för att vi kommer från Tensta, säger Vanessa.

Efter Skolinspektionens föreläggande har staden gett skolan extra stödresurser i form av ytterligare specialpedagoger, lärarcoacher, kamratstödjare med flera. Det har skapat lugn på skolan, anser rektorn Sofie Abrahamsson. Hon känner inte igen bilden av att flytten gör elever stökigare.

– Branden är en enskild händelse som är mycket tråkig, säger hon.

Det fanns mycket som inte stämde i Skolinspektionens beslut, anser rektorn.

– Vi kommer att redovisa underlag som visar på att vi åtgärdat de brister Skolinspektionen påpekat. Vår nya rapport skickas in i augusti, säger Sofie Abrahamsson.

Ungefär 200 elever på språkintroduktionsprogrammet ska gå kvar på skolan även framöver. Renoveringen startar först hösten 2017. Hösten 2018 ska en ny gymnasieskola öppna i lokalerna. Stockholms stad kommer att tillsätta en projektledare som leder arbetet med att ge skolan en nystart.

– Staden har varit tydlig med att det ska finnas en gymnasieskola i Tensta. Vad det blir exakt vet vi inte i dag. Vi måste skapa en skola där fler från närområdet vill gå och kan lyckas, säger Sofie Abrahamsson.

Fakta

Ny skola öppnar 2018

I februari kom beskedet att Ross Tensta gymnasium i sin nuvarande form ska avvecklas. I stället ska staden öppna en ny gymnasieskola där hösten 2018. Den första juni avslutas samarbetet med Ross School i USA och då heter skolan enbart Tensta gymnasium.

Stängningen hänger ihop med att skolans ventilationssystem ska renoveras. Den har också att göra med de skolans dåliga rykte som lett till ett lågt söktryck. I vintras kom Skolinspektionen med ett tillsynsbeslut där det framkom att det finns allvarliga brister med bland annat tryggheten och studieron på skolan.

Källa: Skolverket, Stockholms stad