Nu stänger macken vid Slussen

I dag är sista dagen för Södermalms sista bemannade bensinstation – när macken vid Slussen stänger.

Nu får man åka till Sjöstan om man vill tanka i stadsdelsområdet.

Mitt i Södermalm var på plats när de sista kunderna rullade in till OKQ8-macken vid Katarinavägen vid Slussen, som stängde verksamheten för gott i torsdags.

Hyllorna gapade tomma på varor i butiken, stora containrar stod uppställda vid bensinpumparna där de anställda redan börjat slänga skräp och butiksinredning för återvinning.

Macken stängde officiellt klockan 10 och när dörrarna slog igen markerade det samtidigt slutet på en era.

När macken nu försvinner innebär det att det inte längre går att tanka bensin från en bemannad station på Södermalm. I stadsdelsområdet finns det fortfarande kvar en bensinmack i Hammarby Sjöstad.

Fredrik Nyblad försökte tillsammans med sonen Axel tanka en sista gång en halvtimme innan stängning. Men bensinen var då redan slut.

– Det är lite sorgligt i dag. Jag kände ett pirr i magen när vi åkte in här. Inte främst för att det är en av de sista mackarna i innerstan, utan för att det är en sådan speciell mack, ett speciellt byggnadsverk, säger Fredrik Nyblad.

Macken vid Slussen byggdes insprängd i Katarinaberget år 1955 – och har alltså funnits över 60 år på platsen. Här har funnits allt från körskola till hyrbilsverksamhet. Macken har också varit en naturlig mötespunkt för stadens taxichaufförer.

Staden planerar att bygga en bussterminal i Katarinaberget och har därför kommit överens med OKQ8 om att avveckla stationen. Den sista juni ska stationen vara borta. Innan dess ska marken saneras.

Mitt i skrev om stängningen även tidigare i våras.