Nu stängs Klarabergsgatan – ska bli gågata

Bilarna får säga hejdå till Klarabergsgatan mellan Sergels torg och Centralstation.
Bilarna får säga hejdå till Klarabergsgatan mellan Sergels torg och Centralstation.
Snart rullar inga bilar på Klarabergsgatan mellan Sergels torg och Centralstationen. Nästa vecka stängs gatan för biltrafik och när den öppnas igen om två år blir det som gågata.

Mitt i har tidigare i dag berättat om att Stockholm får Nordens längsta gågata. Men det är inte den enda av stadens gator som blir gågata.

Natten mellan den 12 och 13 april stängs Klarabergsgatan mellan Sergels torg och centralstationen av för biltrafik – för alltid. Orsaken är den så kallade tätskiktsrenoveringen vid Sergels Torg och längs Klarabergsgatan. Marken måste förstärkas tills det blir dags att göra verklighet av planerna på en spårvagn bort mot Kungsholmen.

– Vi utför arbetet med bibehållen framkomligt för gångflöde, då det passerar omkring 45 000 gångtrafikanter om dagen, säger Linda Cronebäck, biträdande projektledare på trafikkontoret.

Arbetet planeras att vara klart om två år, 2018, och då är tanken att Klarabergsgatan blir en gågata. Målet är att förbättra områdets utformning för fotgängare.

Det kommer fortsatt vara möjligt att nå Centralstationen från Centralbron och busstrafik blir tillåten även i fortsättningen. Även cyklister och mopeder kommer att kunna passera området.

– Det är bara bilar som inte får köra sträckan. Och de har oftast ingen målpunkt i området så det går att ta andra vägar, säger Linda Cronebäck.

Att hinna dirigera om trafiken och sätta upp ny skyltning i tid är inga problem enligt Linda Cronebäck.

– Vi har planerat det här under ganska lång tid. Gatan var tänkt att stängas första april men vi sköt på det ett tag. Så det ska inte vara några problem.

Avstängningen innebär förmodligen ökad trafik på andra gator, men det ska inte vara några problem.

– Så blir det säkert. Men en utredning som trafikkontoret har gjort visar att det går att stänga av den här sträckan, Säger Linda Cronebäck.