Nu startar början på något nytt

Amina Bulale tillsammans med familjen och Somaliens flagga.
Amina Bulale tillsammans med familjen och Somaliens flagga.
"Det här är slutet på något gammalt och början på något nytt", säger Amina Bulale.
"Det här är slutet på något gammalt och början på något nytt", säger Amina Bulale.
Josef Ben Ali blir duschad i bubbel. Pappa Sadok hejar på.
Josef Ben Ali blir duschad i bubbel. Pappa Sadok hejar på.
"Jag har nog inte varit så här glad på länge", säger Emil Wulff.
"Jag har nog inte varit så här glad på länge", säger Emil Wulff.
Det är många som vill ta fotografier på studenterna. Här Frida Isendor.
Det är många som vill ta fotografier på studenterna. Här Frida Isendor.

Lona Salam står och väntar på den soliga skolgården till Kärrtorps gymnasium. Om några minuter ska hennes första son ta studenten. Bara hennes man, barn och syskon är med henne. Hennes son ville inte ha det för stort, säger hon. Lona Salam ser glatt nervös ut.

– Jag är ganska stolt. Det är en speciell känsla när första barnet tar studenten.

I skolbyggnadens fönster vinkar elever med studentmösseprydda huvuden. När första klassen springer ut blir visslingarna, skriken och musiken öronbedövande. Anhöriga och vänner trycker sig mot staketet. En tjej springer fram och sprutar en flaska bubbel över klassen. Det är som att vara på konsert.

I skuggan under träden, en stund senare, står Emil Wulff. Han ser lugn ut. Nu är ekonomiprogrammets tre år till ända.

– Jag har nog inte varit så här glad på länge. Nu är det slut efter att man har gått i skolan i 12-13 år. Nu vill jag jobba och ut och resa. Länge och långt bort.

En bit bort från honom rullar en kvinna bort en barnvagn för att komma undan Pommac och andra drycker som sprutar över skolgården. Men studenten Josef Ben Ali tycks inte bry sig särskilt mycket om att både hår och kostym blir dränkta av kompisarnas flaskor.

– Det är fantastiskt! Nu är det slut!, utropar han med ett leende på läpparna.

Den sista dagen på Kärrtorps gymnasium startade redan tidigt på morgonen. Efter den traditionella planteringen på skolgården där sistaårseleverna lämnar ett nytt träd efter sig i marken, följde fotografering och studentlunch. En del, som Frida Isendor, hade då hunnit med att starta dagen med champagnefrukost tillsammans med några vänner.

– Nu ska vi åka flak. Sedan ska jag ha mottagning hemma med släkt och vänner. Efter det blir det slutskiva med skolan på Kristall.

För många av eleverna känns det långt bort att tänka på vad de ska göra nu, när framtidsvalen är kanske ännu fler än de var efter grundskolan. Men Gile Sejidova har redan klart för sig vad hon ska göra. Under de tre gymnasieåren har hon jobbat hårt för att få tillräckligt bra betyg för att komma in på läkarlinjen. Till och med på rasterna, säger hon.

– Det har varit tufft. Många sa till mig innan jag valde natur att det skulle vara svårt. Men jag tänkte, om andra klarat det, varför skulle inte jag göra det? Jag tror att jag är den enda i min klass som riktigt vet vad jag ska göra. Det är många som inte klarat examen heller. Många skolkade mycket.

I höst startar en ny början för Kärrtorps gymnasium, när två nya rektorer ersätter de gamla för att få bukt med ett sjunkande söktryck och rykten om ordningsproblem. Men då kommer inte de här eleverna att vara kvar.

– Det här är slutet på något gammalt och början på något nytt. Det känns jättebra, säger Amina Bulale.