Nu startar tio års kamp mot maffian

En maffialiknande brottslighet har vuxit sig allt större i de norra delarna av Botkyrka, menar polisen. Nu startar en tioårig satsning mot kriminaliteten.

– Det är alla skjutningar som gjort att polisen och samhället har vaknat, säger Johan Åkerlund, biträdande närpolischef i Botkyrka.

Personer som ägnar sig åt den här typen av brottslighet har utvecklat en egen rättsskipning där man skjuter på varandra eller tar till annat grovt våld, enligt polisen.

I polisens arbete ingår trafikkontroller.

– Det är mer regel än undantag att vi hittar gatustridsvapen i fordon, säger Johan Åkerlund och nämner som exempel knivar, cykel­kedjor, basebollträn och yxor – tillhyggen som ”hör väldigt mycket ihop med den grova brottsligheten”.

Att hitta skjutvapen är inte lika vanligt.

Vid sådana här tillfällen vet polisen ungefär vilka fordon de ska stoppa. Polisen satsar över huvud taget på att vara mer synlig än tidigare.

– Vi har haft rytteriet ute, det är hästar som annars bara klapprar runt inne på Djurgården, säger Johan Åkerlund.

Man har också tagit hjälp av tunnelbanepolisen. I den maffialiknande brottsligheten är det ett fåtal personer som utmärker sig, enligt polisen. Hur många det rör sig om vill polisen inte säga.

– De står för en stor del av kriminaliteten. De blåser upp sig och tar för sig. Ju större de gör sig desto mindre plats får andra och vi har stora problem med att få folk att vittna. Folk säger att de inte har sett något trots att de kan sitta inne med hela sanningen, säger Johan Åkerlund.

Vittnen är rädda för repressalier från dem som de pekar ut.

Kommunen deltar i det brottsförebyggande arbetet genom bland annat fritidsgårdar och föreningar.

– När det gäller kriminalitet av olika slag handlar det om att vi tillsammans ska arbeta mot det genom att skapa förutsättningar att ge trygga uppväxtvillor, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon tillägger att det är viktigt att fånga upp de unga och få dem att känna delaktighet i samhället.

Kommunen satsar också på sommarjobb och arbetsgaranti för de unga. Ungdomsgarantin innebär att 18–24-åringar ska ges möjlighet till utbildning eller jobb.